Havas tornádó pusztít az Egyesült Államokban, már Kanadára is átterjedt a vihar

2022.12.15. 11:12
Legalább három ember meghalt, miközben egy erős téli vihar kelet felé tart az Egyesült Államokban, és havas tornádókat idézett elő a déli államokban, amelyek házakat döntöttek romba és embereket temettek hó alá.

Egy kisfiú és édesanyja meghalt Louisianában, amikor otthonukat elpusztította egy tornádó. A hatalmas tornádó hóviharhoz hasonló körülményeket teremtett a közép-nyugati országrészen is, utakat és iskolákat zártak le, és egyes területekről 1,2 méteres hómennyiséget jelentettek. Csütörtök kora reggeli jelentések szerint a tornádó New Orleanson keresztül söpört végig a Mississippi folyó nyugati partján.

Mintegy 3300 járat késett és több mint 150-et töröltek. Négy államban – Nebraskában, Wyomingban, Dél-Dakotában és Minnesotában – mintegy 500 000 emberre van érvényben riasztás hóviharra, mivel az erős szél és a heves havazás megnehezíti az utazást. Országszerte több millióan vannak kevésbé súlyos téli időjárási riasztás alatt.

Az előrejelzések szerint az öböl partvidékén, többek között Louisianában, Mississippiben, Alabamában és Florida egyes részein súlyos viharok várhatóak. Louisiana és Mississippi egyes részein tornádófigyelmeztetés is van érvényben – írja a BBC.

A mentők órákig keresték a Shreveport városához közeli vidéki területen meghalt anyát és fiát, mielőtt megtalálták őket. A nyolcéves Nikolus Little holttestét egy erdős területen találták meg, egy kilométerre a családi háztól. Az édesanya – a 30 éves Yoshiko A Smith – holttestét a tisztviselők szerint egy utcával arrébb, egy törmelékkupac alatt találták meg. Az apa jelentette be az eltűnésüket.

Egy 56 éves nőt szintén holtan találtak az otthona előtt St. Charles Parishben – közölte egy helyi politikus. A louisianai egészségügyi minisztérium szerint a nő azután halt meg, hogy egy tornádó elpusztította a házát. A mintegy 160 kilométerre fekvő Farmerville kisvárosban legalább 25 ember megsérült, miután tornádó csapott le.

Kedden legalább 18 tornádó csapott le Texasban, Louisianában, Oklahomában és Mississippiben, amelyek lakosokat sebesítettek meg, házakat és épületeket tettek tönkre. Szerdán továbbiakról érkeztek jelentések, Louisiana kormányzója pedig szükségállapotot hirdetett. Az Egyesült Államok nagy része valószínűleg érezni fogja a vihar hatását, és az elkövetkező napokban kelet felé haladva hideg időjárás és havazás várható.

A vihar Kanadába is átterjedt, heves havazást és erős szelet hozva az ország déli préri régiójában, beleértve Saskatchewan és Manitoba tartományokat. Az előrejelzések szerint csütörtökön fagyos eső várható az Egyesült Államok középnyugati és északkeleti részén. A viharrendszer múlt pénteken kezdte el érinteni az Egyesült Államokat, erős szeleket és havazást hozva Kalifornia egyes részeim.