Egy európai országban boldogtalanabbak az emberek a magyaroknál

B RKL20200314094
2022.12.18. 16:07
Újabb felmérést tett közzé az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat arról, hogy mennyire boldogok az unió országaiban. Magyarország a második helyre került – a lista hátuljáról nézve.

Az Eurostat most a 2021-ben végzett felmérésének eredményét ismertette. Ezt a vizsgálatot legutóbb 2018-ban, még a koronavírus-járvány előtt készítették el.

A kutatásból az derült ki, hogy az uniós országok állampolgárai átlagosan minimálisan elégedetlenebbek voltak az életükkel, mint három évvel ezelőtt: akkor még átlagosan 7,3 pontot értek el a 10 pontos skálán, ez most 7,2-re csökkent. Az Eurostat szerint mindez a világjárvány negatív hatásaival magyarázható.

A legboldogtalanabb ország Bulgária volt, ahol 5,7 pont volt az átlag.

Utánuk a lista második helyén Magyarország állt, 6,5 ponttal. 

A leginkább a sógoroknál, Ausztriában voltak elégedettek az emberek, ahol 8 pont volt az átlag. Őket Finnország (7,9), Románia (7,7) és Hollandia (7,6) követte – ismertette a g7.hu az Eurostat felmérését.

Korábbi felmérések 

A bolgárok egyébként már évek óta a legboldogtalanabbak az EU-ban: a 2015-ös Eurostat-felmérésben is ez az eredmény jött ki, sőt akkor még jobban le voltak maradva, mint most  (és a magyarok szénája sem állt jobban akkor). 

Az Ipsos közvélemény-kutató néhány hónapja közzétett, 149 különböző országban készített felmérése azt az eredményt hozta ki, hogy 2020-hoz képest a magyarok valamivel boldogabbak lettek 2021-ben az előző évhez képest, de még így is boldogtalanok. A Központi Statisztikai Hivatal a háztartások életszínvonaláról készített felmérésében szintén azt írta, hogy nőtt a magyarok elégedettsége.

(Borítókép:  Róka László / MTI)