Nem ez volt az első titokzatos balesete az orosz repülőgép-hordozónak

GettyImages-1240852157
2022.12.22. 15:29

Mint arról korábban beszámoltunk, csütörtök délelőtt tűz ütött ki a Kuznyecov admirális nevű orosz repülőgép-hordozón. Az eset miatt legalább húsz embert kellett kimenekíteni a járműből. A hajó jelenleg Észak-Oroszországban, a murmanszki kikötőben állomásozik egy szárazdokkban. 

A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint a lángok a hajó egyik kabinjában csaptak fel, és mindössze hat négyzetméternyi területre terjedt ki, mielőtt eloltották volna.

Javítási munkálatok közben ütött ki a tűz

Alekszej Rahmanov, az Egyesült Hajóépítő Vállalat (USC) vezetője szerint a tűz a repülőgép-hordozó javítási munkálatai közben keletkezett.

Kisebb probléma volt a javítási munkálatok alatt. A tüzet eloltották. Minden tűzoltórendszer megfelelően működött. Nem keletkezett kár és nincsenek áldozatok

– nyilatkozta az orosz RIA Novosztyinak a vezető. 

Nem ez az első balesete 

Oroszország egyetlen repülőgép-hordozóját már régóta próbálják vízre tenni. A RIA arról is írt, hogy a hajó 2017 óta áll javítás alatt. Először 2018 októberében, vízre bocsátás közben érte baleset. Akkor a jármű dokkolói hirtelen víz alá kerültek, aminek következtében rázuhant egy daru, és fedélzetének egy része megrongálódott. 

Később, 2019 decemberében egy hegesztésből kipattant szikra okozott tűzesetet a hadihajó fenekében. A szikra kifolyt üzemanyagot lobbantott lángra. Az esetben két ember halt meg, és több mint egytucatnyian megsérültek. 

2024-ben tért volna vissza

Ezenkívül az USC-nek fel kellett mondania a szerződést azzal a céggel, amely az új szárazdokkot építette a murmanszki üzemben. A munka tízszer lassabban haladt a szerződésben foglaltaknál, és a kivitelező nem tudta kifizetni a 2,6 milliárd rubel (13,8 milliárd forint) előleget.

Jelenleg a repülőgép-hordozó még mindig abban az üzemben van, ahol a javítási munkálatokat végezték rajta. Rahmanov idén nyáron azt nyilatkozta újságíróknak, hogy a hajó 2024 első negyedévében tért volna vissza a flottába.

A Sátán mindent megkap

Eközben Vlagyimir Putyin az orosz védelmi vezetők év végi találkozóján kijelentette, hogy a fegyveres erők pénzügyi korlátok nélkül megkapnak mindent, amit csak kérnek, és hogy a Sátán 2 névre keresztelt hiperszonikus Sarmat rakéta hamarosan bevethető lesz.

Az orosz elnök szerint biztosítani kell az orosz nukleáris erők harckészültségét is, Szergej Sojgu védelmi miniszter pedig hozzátette, hogy felgyorsították az új fegyverek utánpótlásának beszerzését.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is követi, csütörtöki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Javítás alatt Oroszország egyetlen repülőgép-hordozója 2022. május 20-án. Fotó: Semen Vasileyev / Anadolu Agency / Getty Images)