Erőset válaszolt a világhírű történész, amikor Orbán Viktorról kérdezték

GettyImages-1152661821
2022.12.23. 12:28
A szlovákiai Pravda Anne Applebaum amerikai történésszel készített interjút, ebben a publicista elmondta: ha rajta múlna, simán felfüggesztené Magyarország NATO- és EU-tagságát.

Az interjú alatt több témát is érintett Anne Applebaum, a beszélgetés egy pontján Orbán Viktor is szóba került. „Ha lehetséges lenne, de folyamatosan azt hallom, hogy ez nem lehetséges, akkor felfüggeszteném Magyarország szövetségi és uniós tagságát” – válaszolta a világhírű történész arra a kérdésre, hogyan kellene reagálnia a magyar kormányfő politikájára az EU-nak, a NATO-nak és a szomszédos országoknak.

Anne Applebaum meg is magyarázta, miért tartja helyesnek az álláspontját. Mint mondta, Budapest lépései nagyon is ellentétesek a NATO, az EU és a szomszédok érdekeivel. Szerinte ezen a ponton már nem lehet azt mondani, hogy Magyarország bármely közösség hűséges tagja lenne.

„A magyar miniszterelnök viselkedése már-már az áruláshoz közelít. Amit tesz, az veszélyezteti a szövetséget, a szomszédokat, Szlovákiát, Lengyelországot, és ez segíti Vlagyimir Putyin orosz elnököt és az orosz propagandát. Ez egy abszolút katasztrófa” – jegyezte meg a Mandiner szerint Anne Applebaum, aki azért sietett leszögezni, hogy nem akar konfliktusokat szítani Magyarország és Szlovákia között.

(Borítókép: Anne Applebaum amerikai történész 2019. május 30-án. Fotó: David Zorrakino / Europa Press / Getty Images)