18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Félholtra vertek egy nőt egy plázában, mindenki csak nézte a brutalitást

2022.12.26. 13:19 Módosítva: 2022.12.26. 13:19
Felkavaró képsorokat közöltek a Redditen, a videón rögzített eseménysor azt mutatja, ahogy két nő félholtra ver és rugdos egy harmadikat egy San Franciscó-i bevásárlóközpontban. A jelenetet legalább tucatnyian nézik, senki sem avatkozik közbe, a közeli üzlet alkalmazottja még be is zárja a bolt üvegajtaját. Az ütlegelés befejeztével a tettesek elviszik az összevert nő táskáját, majd távoznak.

Az eset a San Francisco Chronicle-ben jelent meg, és az újságcikk tanúsága szerint egy karácsony első napján, december 25-én lejátszódott eseménysort örökít meg. A cikk alapja a Redditen rögzített és közzétett videó, amelyen az látható, hogy egy San Franciscó-i bevásárlóközpontban, a Westfield San Francisco Centerben két támadó agyba-főbe ver és rugdos egy harmadikat. Az áldozat a földön fekszik, és próbálja védeni magát, a tettesek bakanccsal többször fejbe rúgják, ököllel ütik.

Közben a járókelők tétlenül szemlélik az eseményeket, tőlük akár meg is ölhetnék a szerencsétlen nőt, a közeli Foot Locker bolt alkalmazottja pedig a biztonság kedvéért belülről bezárja az üzlet ajtaját. 

Egy biztonsági őr óvatosan megpróbálja elvonszolni onnan az egyik támadót, de aztán feladja, és közelről végignézi, ahogy a támadók kirabolják a földön fekvő szerencsétlent, és a táskáival távoznak a tett színhelyéről. Közben egy járókelő átlépi a földön heverő illetőt, és bemegy a Loot Lockerbe vásárolni, mintha mi sem történt volna. 

Az újságcikk szerint később megérkeztek a biztonságiak és a rendőrök, és elsősegélyben részesítették a kifosztott szerencsétlent. Feljelentés azonban nem történt, ezért valószínűleg nyomozás sem indul az ügyben. 

A Westfield San Francisco Center a város történelmi központjában van, egysaroknyira a Union Square-től. Ebben a plázában a közelmúltban már történtek hasonló események. Lapunk San Franciscóban élő külső munkatársa korábban már elújságolta, hogy a Union Square környéke az utóbbi időben annyira veszélyes lett, hogy sorra zárnak be az üzletek. 

A karácsonyi brutalitásról a pláza vezetősége az alábbi közleményt adta ki:

A vásárlóink és munkatársaink biztonsága számunkra mindennél fontosabb, az efféle cselekedetek megbocsáthatatlanok. Biztonsági személyzetünk és a San Franciscó-i Rendőrség reagált az esetre, röviddel annak megtörténte után. Vádat senki ellen sem emeltünk, mivel nem történt feljelentés. Kiderült, a sértett ismerte az elkövetőket. A sérültet ellátták, majd útjára engedték.

Figyelemre méltó a Reddit-poszt alatti néhány komment. Ezekből szemezgettünk:

„Valakit vasalt bakanccsal fejbe rúgni emberölési kísérlet. Ennek a két nőnek börtönben a helye, függetlenül attól, hogy történt-e feljelentés, vagy sem.”

„Világosan látszik, hogy nők az elkövetők, és az a fő probléma, hogy az emberek közelről nézik az egészet.”

„Addig, amíg mi, a társadalom tagjai eltűrjük az ilyen eseteket a következményektől való félelmünkben, a bűnözők mindenre felmentést kapnak. Amit itt olvastam a videó alatt, csak mentségkeresés volt.”