Romániában tombol az influenza, kifogytak a patikák a meghűlés elleni szerekből

2023.01.05. 18:56
Romániában három hete tömegesen fertőződnek meg légúti betegséggel, a lakosság pánikszerű gyógyszerfelvásárlásba kezdett. Az egészségügyi minisztérium vészhelyzetet hirdetett az országban, de korlátozások továbbra sincsenek.

Alexandru Rafila román egészségügyi miniszter Ligia Deca oktatási miniszterrel együtt tartott sajtótájékoztatót az influenzajárvány miatt.

A statisztikák szerint az utóbbi hetekben jelentősen megnőtt a felső légúti fertőzések száma, és számos tüdőgyulladásos megbetegedést jeleztek az orvosok, ami főleg a kisgyerekeket, a más betegségekben szenvedőket és az időseket sújtja.

A román média arról számolt be a napokban, hogy számos, a meghűlés és az influenza elleni gyógyszer elfogyott a patikákból, mert egyrészt megnőtt a betegek száma, másrészt a lakosság pánikszerűen elkezdte felvásárolni a gyógyszerkészleteket attól tartva, hogy januárban és februárban jelentősen romlani fog a járványhelyzet. A hatóságok és az orvosok hangsúlyozták, hogy nem a koronavírus változatai, hanem főként a szezonális influenza terjed – írja az MTI.

Hétfőn óvintézkedésekkel kezdődik az oktatás

Ligia Deca oktatási miniszter közölte, hogy hétfőn normális körülmények között fog megkezdődni a tanítás a téli vakáció után, és nem bátorítják a diákokat arra, hogy maradjanak távol az iskolától. Cáfolta, hogy a hatóságok elhalasztanák a tanévkezdést, vagy korlátozásokat vezetnének be.

Az egészségügyi miniszter elmondta, hogy járványügyi vészhelyzetet hirdet, de hivatalosan nem hirdetik ki a jogilag súlyosabbnak számító járványhelyzetet, mert akkor a jelenlegi jogi szabályozások szerint korlátozásokat kellene bevezetni. Rámutatott, ehelyett ajánlásokat fog megfogalmazni, így például javasolni fogja a maszk használatát a népes belső terekben, illetve az iskoláknak azt, hogy különítsék el a beteg gyerekeket az egészségesektől.

Négyszer több az influenzás, mint tavaly

A miniszter rámutatott: a koronavírus-járvány előtti években is előfordult hasonlóan magas számú megbetegedést okozó influenzajárvány, most azért szokatlan, mert a megszokottnál hamarabb kezdődött el. A hatóságok arra számítanak, hogy január 15. és február 10. között tetőzik a járvány.

A román közegészségügyi hatóság december végén közölte, hogy több mint 140 600 légúti fertőződést és influenzás megbetegedést jegyeztek fel, ami csaknem négyszer több, mint a tavaly ilyenkor jegyzett 38 300, de a 2020 előtti öt évre kiszámolt mintegy 64 ezer esetes átlagot is több mint kétszeresen meghaladja.