Boris Johnson könyvet ír miniszterelnökként eltöltött éveiről

GettyImages-1242977546
2023.01.16. 20:18
Boris Johnson volt brit miniszterelnök szerződést kötött a Harper Collins kiadóval, hogy megírja memoárját, amely a közelmúlt brit történelmének egyik legdrámaibb időszakában játszott szerepéről szól.

Boris Johnson lemondását botrányok sorozata előzte meg. A volt miniszterelnökről ugyanis kiderült, hogy több bulit is tartott a koronavírus miatt elrendelt korlátozó intézkedések ellenére. A partygate-botrányok után a brit miniszterelnök ellen június elején saját pártjának alsóházi frakciója terjesztett be bizalmatlansági indítványt, ezt ugyan megnyerte, de az alsóházi konzervatív pártcsoport tagjainak 41 százaléka ellene szavazott.

A botrányokat követően tiltakozásként lemondási hullám indult el Boris Johnson kormányának tagjai körében: egy nap alatt 21 képviselő mondott le. Boris Johnson a sorozatos belpolitikai botrányai nyomán végül július 7-én bejelentette lemondását a Konzervatív Párt vezetői posztjáról.

A Reuters cikke szerint a Harper Collins könyvkiadó hétfőn közleményben jelentette be, hogy szerződést kötött Boris Johnson volt brit miniszterelnökkel. Arabella Pike, a kiadó egyik részlegének igazgatója egy példa nélküli memoárnak nevezte a könyvet.

Alig várom, hogy együtt dolgozhassak Boris Johnsonnal, aki a hivatalban eltöltött idejéről fog írni, amely az Egyesült Királyság történelmének egyik legjelentősebb időszakát öleli fel

– fogalmazott az igazgató.

Boris Johnson miniszterelnöksége alatt olyan jelentőségteljes események történtek a szigetországban, mint a brexit, a koronavírus-járvánnyal való küzdelem, valamint a pandémia alatt, a korlátozó intézkedések ellenére megtartott kormányzati bulik. De idetartozik még a brit kormány Oroszország ukrajnai háborújával kapcsolatos válasza is.

Az egykori brit kormányfő korábban már írt egy életrajzot Winston Churchillről, de hivatalba lépése előtt egy William Shakespeare-ről szóló könyv megírását is elvállalta.

(Borítókép: Boris Johnson 2022. szeptember 6-án. Fotó: Carl Court / Getty Images)

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM