2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Mindent megváltoztat, ha a Nyugat vadászgépeket küld Ukrajnába

9MV48D-highres
2023.02.01. 16:52
Lengyelország mellett Litvánia is támogatja az F–16-os vadászgépek Ukrajnába szállítását. Akadnak azonban olyan országok, amelyek nem értenek egyet a harci gépek biztosításával, az Egyesült Államok pedig máig nem tisztázta, hajlandó-e ilyen módon segíteni az Oroszországgal háborúban álló országot.

Január utolsó napjaiban röppent fel a hír, miszerint amerikai F–16-os vadászbombázó harci repülőgépeket kaphat szövetségeseitől Ukrajna. A szállításokra elsőként Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára utalt Facebook-bejegyzésében.

Hamarosan F–16-osok lesznek Ukrajna egén

– írta a tisztségviselő. Danyilov egy videót is csatolt a poszthoz, amelyben az F–16 műszaki jellemzőit ismertették, ugyanakkor nem közölt részleteket arról, hogy a vadászgépek szállításáról született-e már bármilyen döntés.

Ezzel egy időben Volodimir Zelenszkij elnök szokásos esti videóüzenetében fontos célkitűzésnek nevezte, hogy a nyugati gyártású harckocsik szállításáról meghozott döntés után Ukrajna partnerei kezdjenek katonai repülőgépeket is szállítani. Az ukrán hírportálok arról cikkeztek, hogy az F–16-osokat gyártó amerikai vállalat bejelentette: kész ilyen típusú repülőgépeket szállítani európai országoknak, akik így továbbadhatják ezeket Ukrajnának.

Az üggyel kapcsolatban Jurij Ignat, az ukrán légierő szóvivője is megszólalt, aki elmondta, pontosan hány repülőgépre lenne szüksége Ukrajnának ahhoz, hogy meg tudja védeni magát az orosz erőkkel szemben. 

Az ukrán légierő teljes repülőgépflottáját amerikai F–16-os vadászgépekre kell cserélnie, és legalább öt légi dandárt kell létrehoznia belőlük 

– jelentette ki az ezredes. 

Nincs egyetértés 

Finoman fogalmazva sincs egyetértés az országok között az F–16-osok átadásával kapcsolatban. Németország volt az első, aki úgy döntött, nem hajlandó ilyen módon segíteni az Oroszországgal háborúban álló országot. A német kancellár január 30-án jelentette ki: kizártnak tartja, hogy vadászgépeket szállítsanak Ukrajnába. De nem csak Olaf Scholz mondott egyértelmű nemet, Nagy-Britannia szintén kizárta vadászgépek küldését. 

Lengyelország viszont – abban az esetben, ha a NATO-tól jóváhagyást kap – hajlandó vadászgépeket küldeni Ukrajnába. Az F–16-osok átadásáról Andrij Jermak ezredes és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egyeztetett. A lengyelek mellett Litvánia is úgy döntött, szeretné harci gépekkel segíteni az országot. A litván elnök úgy fogalmazott a témában, „a Nyugatnak át kellene lépnie bizonyos vörös vonalakat, és harci repülőgépeket kellene Ukrajna rendelkezésére bocsátania”.

Gitanas Nauseda egy hétfő esti televíziós interjúban úgy fogalmazott, hogy a vadászgépek biztosítása „elengedhetetlen katonai segítség” Ukrajna számára Oroszországgal szemben.

A háború mostani kritikus pillanatában, amikor már küszöbön áll a fordulat, fontos, hogy késlekedés nélkül cselekedjünk

– mondta a litván elnök. De a támogató országok sorát erősíti Franciaország is. Emmanuel Macron francia miniszterelnök hétfőn kijelentette, hogy mindaddig, amíg nem segít az eszkalálásában és nem céloznak vele orosz területre, támogatják a gépek megszerzésében Ukrajnát – írta a The Guardian

A most megválasztott cseh elnök, Petr Pavel úgy fogalmazott, számára nem tabu az F–16-osok Ukrajnába küldése, de szerinte kétséges, hogy a vadászgépek időben megérkezhetnének-e a támadás alatt álló országba.

Az Egyesült Államok hezitál

A lengyelek és litvánok egyértelmű támogatásával szemben az Egyesült Államok nagyon is átgondolja a szállítás kérdését. Amerika és Ukrajna között ugyanis nem folynak magas szintű tárgyalások az F–16-os vadászrepülőgépek biztosításáról, de a jövőben nem zárható ki ilyen repülőgépek szállítása Kijevbe – írta meg a Politico amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

A kritikusok szerint az, hogy a szövetségesek vonakodnak a vadászgépek és a nagy hatótávolságú rakéták átadásától, megakadályozza, hogy Kijev nagyszabású offenzívát indítson és felszabadítsa az ukrán területeket.

Amikor egy riporter január 30-án megkérdezte, hogy az Egyesült Államok küldene-e F–16-os vadászgépeket Ukrajnába, Joe Biden amerikai elnök nemmel válaszolt. A Biden válaszáról készült videófelvételből azonban nem világos, hogy az elnök a nem alatt a soha vagy a nem most kifejezést értette – írja a Politico.

Januárban Jon Finer helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó azt mondta, hogy az Egyesült Államok nagyon óvatosan fog tárgyalni a vadászgépekről Kijevvel és szövetségeseivel.

Sokat jelenthet

Justin Bronk katonai elemző szerint a vadászrepülőgépek jelentősége attól függ, mennyit sikerül beszerezniük belőle az ukránoknak. Úgy véli, az orosz gépek jelenleg kénytelenek alacsonyan repülni, hogy elkerüljék az észlelést, „a nyugati vadászgépek azonban a távolsági fegyverekkel jobb képességeket biztosítanak Ukrajnának arra, hogy biztonságosabb távolságból megsemmisítsék a frontvonal közelében lévő fix orosz célpontokat”.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerdai percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Borítókép: Egy felfegyverzett, amerikai gyártmányú F–16-os vadászrepülőgép. Fotó: Sam Yeh / AFP)