18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Felkavaró részletek láttak napvilágot az Ukrajnában végrehajtott kínzásokról

2023-02-02T065643Z 1401188526 RC2U2Z93WDD6 RTRMADP 3 UKRAINE-CRI
2023.02.02. 19:10
Az orosz hadsereg korábbi magas rangú tisztje megszólalt az ukrajnai háború borzalmairól. A volt főhadnagy nyilatkozatában brutális kínzásokról számolt be, amelyeket elmondása szerint az oroszok hajtottak végre.

A frontnak hátat fordító Konsztantyin Jefremov – aki már Oroszországból is elmenekült –, elmondta, hogy a háború alatt többször is szemtanúja volt az erőszakos cselekményeknek.

Az egykori főhadnagy többször is megpróbált kilépni a hadseregből, mielőtt elbocsátották, mert nem volt hajlandó visszatérni Ukrajnába. Moszkva most árulónak és disszidensnek tekinti őt, miután hazáját szolgálta a zaporizzsjai régióban.

Jefremov egysége részt vett az ukrán foglyok kihallgatásában az orosz megszállás alá került Kamjanka-Dnyiprovszkában.

Embertelen kínokat kellett kiállniuk a foglyoknak

„Egy nap három ukrán katonai foglyot hoztak elénk. Egyikük bevallotta, hogy mesterlövész. Az ezredes szeme felcsillant, amikor ezt meghallotta. Lehúzta a megvert fogoly nadrágját, és megkérdezte, hogy nős-e. A fogoly igennel válaszolt a kérdésre. Az ezredes kért tőlünk egy felmosórongyot, aztán azt mondta a fogolynak, hogy lányt csinálnak belőle, és gondoskodnak arról, hogy ezt a felesége is megtudja” – mondta Jefremov a BBC-nek.

A volt tiszt szerint úgy megvertek egy másik foglyot, hogy annak több foga is kitört. Jefremov Bilmak városában is tanúja volt a foglyok erőszakos kihallgatásának, akiket éheztettek is a fogvatartók.

Elmesélése szerint egy bekötött szemű katona feje mellé fegyvert tartott az egyik orosz ezredes, majd megfenyegette, hogy háromig számol, aztán golyót repít a fejébe. Végül nem lőtte le, „csak” közvetlenül a füle mellett sütötte el a fegyvert.

Másokat a kezükön vagy a lábukon lőttek meg az oroszok, csonttörést okozva nekik. Jefremov arra is emlékezett, hogy a foglyokat embertelen körülmények között, egy garázsban tartották fogva.

A volt főhadnagy azt állítja, már a háború első napján rájött, hogy nem akar harcolni, és megpróbálta ott hagyni a szolgálatot. A BBC megjegyezte, hogy más forrásból egyelőre nem tudta megerősíteni Jefremov állításait, de kiemelték, hogy ezek a kijelentések egybevágnak az ukrán foglyok kínzásáról szóló más beszámolókkal.

Az orosz–ukrán háború eseményeit csütörtökön is folyamatosan nyomon követjük, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép:  Egy lebombázott lakóépület Kramatorszkban Ukrajnában 2023. február 2-án. Fotó: Vyacheslav Madiyevskyy / Reuters)