Uniós politikus: A magyar titkosszolgálatok már évek óta szivárogtatnak az oroszoknak

9NX27W-highres
2023.02.07. 20:48
Súlyos állítást fogalmazott meg kedden Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti politikus, aki az Európai Parlament magyarországi ügyekkel foglalkozó jelentéstevője. Az uniós politikus azt mondta, szerinte a magyar titkosszolgálatok direkt szivárogtatnak ki bizonyos adatokat az oroszoknak.

Az EP jelentéstevője egy panelbeszélgetésen vett részt Brüsszelben. Gwendoline Delbos-Corfield kifejtette, a magyarországi politikai fejlemények nemcsak a korrupció és a demokrácia szempontjából aggasztók, hanem azért is, mert szerinte a magyar szakszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak, ami súlyos biztonsági kockázatot jelent az egész EU-ra nézve.

Évek óta tudjuk, hogy a kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak

– állította a politikus a beszélgetésen, miközben arról is beszélt, nem érti, hogy az Európai Tanácsban a többi tagállam miért nem reagál erre.

Euronews tudósítása szerint a politikus arról is beszélt, hogy Budapesten nagy befolyásuk van az oroszoknak. Mint mondta, naponta születnek cikkek arról, mekkora veszélyt jelent Oroszország a régióra, de arról senki nem beszél, hogy ebben részt vesz egy uniós ország is.

A politikus beszélt arról is, mekkora teret nyert Magyarországon a félrevezetés, a manipuláció. „Mindössze tíz évre volt szükség a félrevezetés kiépítéséhez, és ez számomra elképesztő. A legutóbbi választásokat a Fidesz két dologra építette. Az első az volt, hogy a kormány elhitette az emberekkel, hogy az Európai Unió fiatal magyarokat küldene a háborúba, Ukrajnába. A második teljes képtelenség volt arról, hogy az Európai Unió az iskolás gyermekek nemének megváltoztatására készül.

Számomra hihetetlen az, hogy ennyire elképesztő információ létezhet és terjedhet egy országban, és ezt tényleg elhiszik az emberek

– mondta az uniós politikus a beszélgetésen.

Gwendoline Delbos-Corfield végül arról beszélt, hogy az unió elkésett azzal, hogy minderre reagáljon, és attól tart, hogy Magyarországon ezt a folyamatot már nem lehet visszafordítani. Szerinte csak annyit tudnak tenni, hogy megakadályozzák, hogy mindez a többi tagállamra is átterjedjen. Hozzátette, ez visszaköszön az Európai Parlament tavaly elfogadott állásfoglalásában is, amelyben arról írtak, hogy Magyarország már nem működő parlamenti demokrácia, hanem hibrid rezsim.

A rendezvényen többek között felszólalt még Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, valamint Didier Reynders, az EU igazságügyi biztosa és a magyar Szabad Városok Szövetségének több polgármestere is. A főpolgármester az előző hétvégén már beszámolt arról, hogy a városba utazik, de azt nem mondta el, hogy pontosan miért.

A háború fejleményeit kedden is élőben közvetítjük ebben a cikkünkben

(Borítókép:  Gwendoline Delbos-Corfield 2021. október 1-jén. Fotó:  ATTILA KISBENEDEK / AFP)