Kijev készen áll az uniós csatlakozási tárgyalásokra

2023.02.14. 13:55
Legalábbis az ukrán miniszterelnök-helyettes szerint, aki még idén elindítaná a folyamatot.

Olha Sztefanisina szerint nincs komolyabb akadálya, hogy hivatalosan is megkezdjék Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásait. Az ukrán miniszterelnök-helyettes erről a Financial Times című brit lapnak beszélt. Az interjúban azt kérte, az uniós illetékesek „ne tegyenek negatív nyilatkozatokat” az ukrán uniós csatlakozás esélyeiről.

Az ukrán politikus a londoni üzleti napilapnak kijelentette:

várakozása szerint még idén megkezdődnek a tárgyalások Ukrajna uniós csatlakozásáról, Kijev pedig nagyon gyorsan teljesíti az ehhez szükséges politikai reformokat.

Olha Sztefanisina szerint ugyanakkor egyes EU-tagállamok nem akarják, hogy sürgessék őket bármiféle döntésben, mások pedig az ukrán csatlakozási folyamatot az unió nyugat-balkáni bővítésének menetéhez kötnék, jóllehet e térség országainak csatlakozási folyamata egy évtizede nem halad.

Erőteljesen arra szólítom fel az európai vezetőket és a különböző illetékeseket, hogy legyenek nagyon óvatosak, amikor negatív üzeneteket fogalmaznak meg Ukrajna EU-csatlakozási kilátásairól – fogalmazott az interjúban.

A brit napilap felidézte, hogy Denisz Smihal ukrán miniszterelnök kétévi tárgyalási időkeretről szólt legutóbbi nyilatkozataiban, de uniós diplomaták arra hívták fel a figyelmet, hogy az ilyen nyilatkozatok csak hamis reményeket ébresztenek az ukrán lakosság körében. Úg y vélik: noha Ukrajna gyors ütemben hajtja végre a jogi reformokat, évekbe telik annak megállapítása, hogy történt-e tényleges előrehaladás az országot régóta sújtó korrupciós problémák kezelésében.

Arra a kérdésre, hogy csalódást okozna-e Ukrajnában, ha kiderülne, hogy az ország 2026-ig nem tud csatlakozni az Európai Unióhoz, Sztefanisina kitérően úgy válaszolt: a felvételi folyamat olyan, mintha egy elefántot akarnánk megenni, mivel csak részletekben lehet megtenni, egyszerre nem.