Szándékosan ölhetnek civil önkénteseket az oroszok Bahmutban

GettyImages-1466069831
2023.02.15. 19:23
A The New York Times szerint egy szándékosan végrehajtott precíziós csapás ölhette meg Pete Reed amerikai orvost, aki önkéntesként dolgozott Bahmut városában. A csapás túlélői azt mondták, hogy az orosz hadsereg következetesen alkalmazza ezt a taktikát, hogy megfélemlítsék a sebesülteket ellátó civil önkénteseket.

Pete Reed haláláról másfél hete számoltunk be, a hír nagy visszhangot keltett a nemzetközi sajtóban is. A The New York Times azóta hozzájutott egy, a támadásról készült videófelvételhez. 

Az amerikai lap a videó alapján arra a következtetésre jutott, hogy az oroszok szándékosan hajtották végre a támadást az ellen a csoport ellen, amelynek Pete Reed a tagja volt (azt nem tudni, hogy az oroszok ismerték-e az önkéntes személyazonosságát). A támadásról készült, lassított videófelvétel itt tekinthető meg: 

Szakértők szerint az akciót egy Kornet tankelhárító rakétával hajtották végre, méghozzá Bahmutnak azon a részén, ahol aktív harci cselekmények zajlanak, és amely ellen gyakran intéznek tüzérségi támadásokat az oroszok.

Az önkéntesek több járművel érkeztek a helyszínre, és ezek többségén látható volt, hogy civil célpontokról van szó (az egyik kocsin nagyon tisztán kivehető volt a Nemzetközi Vöröskereszt jele).

A helyzetet némiképp bonyolítja, hogy a fehér Mercedes-Benz kisbuszon (amely a becsapódó rakéta célpontja volt) nem volt megkülönböztető jelzés, miközben az egyik önkéntes orvos katonai öltözethez hasonló, rejtőszínes ruházatot viselt a közelben.

Nyilatkoztak a túlélők, szerintük Oroszország direkt csinálta

A The Wall Street Journalnek nyilatkoztak azok a norvég és észt önkéntesek, akik Pete Reeddel együtt szenvedték el a bahmuti rakétatámadást, de túlélték.

Mint mondták, a rakéta becsapódása után azonnal fedezéket kerestek, mivel a következő másodpercekben több másik tüzérségi lövedék is becsapódott a közelükben. Ezután szembesültek azzal, hogy Reed – aki közvetlenül a kisbusz mellett állt – életét vesztette. 

Az önkénteseket azt is elmondták, hogy

SZERINTÜK OROSZORSZÁG DIREKT HAJT VÉGRE ILYEN CSAPÁSOKAT, HOGY MEGFÉLEMLÍTSE AZ UKRÁN SEBESÜLTEK SEGÍTSÉGÉRE ÉRKEZŐ CIVIL ÖNKÉNTESEKET.

Mint mondták, ehhez a csapáshoz hasonlókra már korábban is volt példa az ukrajnai háborúban. Az oroszok által alkalmazott taktika lényege az, hogy először tüzérségi támadást intéznek egy pozíció ellen, utána várnak egy keveset – hogy a sérültek segítségére siethessenek az önkéntes orvosok –, majd amikor megérkeznek, újra lecsapnak ugyanarra a helyszínre.

Láttak minket, és határozottan arra vártak, hogy az orvosok is megérkezzenek. Direkt lőttek a civil járművekre

– mondta az egyik norvég önkéntes a The Wall Street Journalnek. Szerintük a szándékosságot bizonyítja az is, hogy a rakéta becsapódása után újabb tüzérségi lövedékek érkeztek, amelyeknek célja az lehetett, hogy a túlélőkkel végezzen. Megjegyzendő, hogy Oroszországot már 2015-ben, a szíriai polgárháborúban (amelyben a kormányerők oldalán avatkozott be) is azzal vádolták, hogy szándékosan alkalmazza ezt a taktikát a Szíriában önkénteskedő civilek ellen.

A WSJ cikkéből kiderül, hogy Pete Reed az utóbbi években Irakban is önkénteskedett, és rengeteg embernek segített – nemcsak a civileknek, hanem akár még az Iszlám Állam harcosainak is. Mint egyik munkatársa mondta: nem érdekelte, hogy ki melyik oldalon áll, egyszerűen ellátta azokat, akiknek ellátásra volt szükségük. Reed felesége – aki Irakban fotóriporterként dolgozott – a WSJ-nek azt nyilatkozta, hogy az efféle csapások „nagyon gyakori taktikának számítanak szinte minden háborúban”.

A háború fejleményeit szerdán is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben.

(Borítókép: John Moore / Getty Images)