Reuters: Az Egyesült Államok Kínát is szankcionálná

GettyImages-453444611
2023.03.02. 17:20
Jelenleg nem tudni, mi alapján szankcionálná Washington Pekinget, ugyanis nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy Kína valóban fegyverrel segítené Oroszországot az Ukrajna ellen vívott háborújában.

Négy amerikai tisztségviselőre és más forrásokra hivatkozva arról ír a Reuters, hogy az Egyesült Államok szövetségeseket keres ahhoz, hogy a Kínai Népköztársaságot is szankcionálják az orosz–ukrán háború miatt, amennyiben kiderül, hogy Peking valóban fegyvert vagy egyéb katonai segítséget nyújt Oroszországnak.

Mint az amerikai hírügynökség írja, a lehetséges, Kínával szembeni szankciókról szóló egyeztetések még nagyon korai szakaszban vannak, de az Egyesült Államok szeretne minél több országot meggyőzni a fontosságáról – elsősorban a gazdag, demokratikus nyugati országokat összefogó G7-csoport tagjai közül keresnek a szankciók melletti szövetségest.

Ugyanakkor jelenleg még nem tudni, hogy az Egyesült Államok konkrétan milyen szankciót szeretne kivetni Kínára.

A témában tartott eddigi tárgyalásokat nem hozták nyilvánosságra, a Reutersnek pedig a Biden-adminisztráció pénzügyi tárcája – amely az adminisztráción belül a szankciók kivetésével foglalkozik – nem kívánta kommentálni az értesülést. A hírügynökség szerint valószínű, hogy Joe Biden amerikai elnök a témát felvetheti Olaf Scholz német kancellárnak, akivel most pénteken találkozik a Fehér Házban.

A legutóbbi, február 24-i G7-csúcstalálkozón a résztvevők olyan szöveget fogadtak el Washington kezdeményezésére, amely felszólította a harmadik országokat, hogy „fejezzék be Oroszország háborújának anyagi támogatását, ellenkező esetben súlyos retorziókkal nézhetnek szembe”. A Reuters szerint a szöveg ugyan nem említi Kínát, de e részét egyértelműen Pekingnek célozták.

Washington és nyugati szövetségesei az utóbbi időben többször is azzal vádolták Kínát és vezetőjét, Hszi Csin-pinget, hogy fegyverekkel segíti az oroszokat, azonban e vádakat mind Oroszország, mind Kína tagadja.

Ugyanakkor az elmúlt időszakban Kína és Oroszország közeledni kezdett egymáshoz: Hszi múlt héten prezentált egy tizenkét pontból álló béketervezetet, amivel Peking szerint lezárhatnák az orosz–ukrán háborút. A tervezetet Európában és Nyugaton is szkepticizmussal fogadták, míg Zelenszkij úgy reagált, szeretettel várja Hszi Csin-ping kínai elnököt is Kijevben, hogy személyesen tekintsék át a háború helyzetét.

Oroszország még 2022. február 24-én támadta meg Ukrajnát, hivatalosan abból a célból, hogy „nácitlanítsák” a szomszédos országot, valójában pedig oroszbarát rezsimváltás lehetett a cél, és Ukrajna nyugati közeledésének megállítása. A villámháborúnak szánt háború azonban azóta is tart: az oroszok alulbecsülték az ukrán ellenállást és felül saját hadseregük képességeit, így a frontvonalak befagytak, jelenleg egyik fél sem tud a másik fölé nőni a csatatéren.

Azt, hogy a háború első éve hogy nézett ki, képeken keresztül ebben a cikkünkben mutattuk be, míg azt, eddig hogyan folyt a háború, ebben a cikkünkben magyaráztuk el.

(Borítókép: Joe Biden és Hszi Csin-ping 2013. december 4-én. Fotó: Lintao Zhang / Getty Images)