Honnan tudhatjuk, hogy megtámadott minket az agyevő amőba?

2023.03.03. 14:36 Módosítva: 2023.08.08. 13:26
Agyevő amőba ölt meg egy embert Dél-Floridában, valószínűleg azután, hogy az amerikai férfi csapvízzel öblítette ki az orrát – közölték az amerikai egészségügyi tisztviselők.

Az amerikai egészségügyi minisztérium február 23-án sajtóközleményben erősítette meg a halálesetet, de az áldozatról nem közölt részleteket. A tárca fokozott elővigyázatosságra intette a Charlotte megyei lakosokat – írja a Sky News.

Az agyevő amőba az orron keresztül jut be a szervezetbe, majd az agyba vándorol, ahol elpusztítja az agyszövetet, és pusztító fertőzést okoz. Ugyanez történhetett most is, az elhunyt minden bizonnyal elsődleges amőbás meningoencephalitisszel fertőződött meg, ami a halálához vezetett.

Ezek a tünetek

A kórokozó elsősorban tavakban, folyókban és meleg vizes forrásokban érzi jól magát, de akár az úszómedencékben és kutakban is megtelepedhet. Aki megfertőződik, rövid időn belül ágynak dől.

A tünetek közé tartozik

  • a fejfájás,
  • a láz,
  • a hányinger,
  • az egyensúlyvesztés,
  • a tájékozódási zavar,
  • a görcsök és
  • a merev nyak.

A hasonló fertőzések ritkák a tengerentúlon, a hivatalos adatok szerint tavaly mindössze három megerősített eset fordult elő az Egyesült Államokban.

Az amerikai egészségügyi szakértők szerint az érintett területeken érdemes a csapvizet legalább egy percig forralni és hűteni arcmosás előtt.

Magyarországon nincsenek hasonló veszélyeknek kitéve a fogyasztók, hiszen az ivóvíz 96 százalékban a felszín alatti vizekből származik. Hazánkban a csapvíz a legszigorúbb ellenőrzéseken megy át, minőségét tekintve kiválóan megfelel az Európai Uniós előírásoknak és jogszabályoknak – ismertette a Magyar Víziközmű Szövetség.