Bocsánatot kért a görög miniszterelnök a vonatbaleset áldozatainak családtagjaitól

33AD6GZ-highres
2023.03.05. 12:44

„Miniszterelnökként mindenkinek, de különösen az áldozatok hozzátartozóinak tartozom azzal, hogy bocsánatot kérek” – írta a görögöknek címzett, Facebook-oldalán közzétett üzenetében Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök.

Ahogy arról az Index is beszámolt, március elsejére virradóra frontálisan összeütközött egy személyszállító és egy tehervonat a közép-görögországi Lárisza közelében. Az ütközés miatt több kocsi kisiklott, és három kigyulladt. A szerencsétlenségben ötvenheten meghaltak, és sokan megsérültek.

Görögországban 2023-ban nem lehetséges, hogy két vonat ellentétes irányban közlekedik ugyanazon a vonalon úgy, hogy senki sem veszi észre

– írta, majd hozzátette, nem tud és nem is akar elbújni az emberi mulasztás maszkja mögé.

Micotákisz az után nyilatkozott, hogy helyi tüntetők ismét Molotov-koktélokat dobtak egy rohamrendőri szakaszra Szalonikiben, az ország második legnagyobb városában, ahol korábban a baleset számos áldozata élt.

Lárisza állomásfőnöke vállalja a felelősséget a szerencsétlenségért. A rövid ideje pozíciójában lévő, 59 éves férfit vasárnap hallgatja meg a bíróság, mely gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolja az állomásfőnököt.

Az elmúlt hetekben többen felhívták a figyelmet a leromlott vasúti hálózatra, a jelzőrendszer különböző problémáira és a vasútbiztonsági hiányosságokra, miközben a szakszervezetek képviselői a munkaerőhiány miatt kongatták a vészharangot.

Athénban és Szalonikiben több összecsapás is történt a rendőrség és a tiltakozók között az elmúlt napokban a baleset miatt. A feldühödött görögök vasárnap délben ismét tüntetést terveznek az athéni parlament előtt.

(Borítókép: A görögországi vonatbaleset helyszíne 2023. március 2-án. Fotó: Sakis Mitrolidis / AFP)