Kína segíthet a szankciók elkerülésében Vlagyimir Putyinnak

GettyImages-542908794
2023.03.18. 10:11
Az Institute for the Study of War (ISW) háborús kutatóintézet szerint Hszi Csin-ping kínai elnök oroszországi látogatásának fő célja az lehet, hogy megvitassa az orosz vezetéssel, miképp játszhatók ki a szankciók, amelyek Oroszországot sújtják. A nyugati sajtóban korábban már felmerült, hogy Kína akár fegyverekkel is támogatná Oroszországot, az ázsiai ország azonban igyekszik pártatlan közvetítőként pozicionálni magát.

Amint arról az Index is írt, jövő héten – az orosz–ukrán háború kezdete óta először – Moszkvába utazik Hszi Csin-ping kínai elnök. A találkozóra március 20–22-én kerül sor, ahol az Institute for the Study of War szerint a politikusok valószínűleg a szankciók kijátszására irányuló tervekről, valamint Kína háborús közvetítői szerepéről tárgyalnak majd.

Korábban arról számoltak be, hogy kínai cégek orosz vállalatoknak adtak el alkatrészeket drónokhoz és katonai célokra használható berendezésekhez. Ugyanakkor a nyugati sajtó több hírszerző szolgálata is azt állította, a kínai vezetés fontolgatja, hogy fegyveres támogatással látja el Oroszországot.

Kinek a pártján áll Kína?

Az intézet szakértői szerint Hszi Csin-ping olyan szankciókat kijátszó sémákról tárgyalhat majd Vlagyimir Putyinnal és az orosz tisztviselőkkel, amelyek megkönnyítik a kínai felszerelések Oroszországnak történő eladását és szállítását.

Korábban az ISW arra a következtetésre jutott, hogy március 1-jén Aljakszandr Lukasenka és Hszi Csin-ping 16 pontból álló megállapodást írt alá, amely elősegítheti az oroszellenes szankciók kijátszását a kínai áruk Belaruszon keresztül történő értékesítésével.

Kína mindeközben arra törekszik, hogy pártatlan közvetítőként pozicionálja magát a háborús felek között. Február 24-én – a háború egyéves évfordulóján – bemutattak egy 12 pontból álló béketervet, bár az továbbra sem világos, pontosan mit tartalmazhatnak majd Kína javaslatai. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szombati percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin 2016. június 25-én Pekingben. Fotó: Lintao Zhang / Getty Images)