A kormány szerint álhírt terjesztenek Magyarországról

2023.03.21. 11:25
Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára is reagált a Bloomberg információjára, miszerint a magyar kormány blokkolta azt az uniós állásfoglalást, amelyben támogatták, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen.

Mint ismert, a bíróság múlt hét pénteken adott ki elfogatóparancsot az orosz elnök ellen az ukrajnai konfliktusban elkövetett háborús bűnökre hivatkozva. A Bloomberg úgy értesült, hogy az Európai Unió tagállamai közös állásfoglalást terveztek kiadni, hogy támogatják az elfogatóparancsot, de a magyar kormány megvétózta a nyilatkozatot.

Lapunk kérdésére a kormánytól azt a választ kaptuk, hogy ők nem vétózták meg a Vlagyimir Putyin elleni elfogatóparancsot. Mindössze egy olyan állásfoglalást elleneztek, amelyet Josep Borrell akart kiadni az unió összes tagállamának nevében. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ez ellen tiltakozott – írták.

Most Kovács Zoltán is megszólalt az ügyben, az államtitkár a Twitter-oldalán fejtette ki gondolatait.

„Azzal az álhírrel összefüggésben, hogy Magyarország »megvétózta« az EU álláspontját a Vlagyimir Putyin elleni elfogatóparanccsal kapcsolatban: Magyarország tudomásul vette az ICC döntését, és semmilyen módon nem kívánja azt kommentálni. Amennyiben azonban a főképviselő vagy bármely tagállam nyilatkozatot kívánna kiadni, Magyarország nem fog tiltakozni” – írta Kovács Zoltán.

Az orosz–ukrán háborút az Index is folyamatosan követi, keddi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.  • Tippek
  • Árfolyam