Kék színű láva tört ki egy vulkánból

2023.03.23. 11:13
Indonéziában a Kawah Ijen nevű vulkánból a megszokott vörösen izzó láva helyett kék színű láva folyik. A komplexumot körülvevő levegő mérgező, így a turisták is csak gázmaszkban közelíthetik meg a tűzhányót.

Az indonéziai Jáva szigetén 22 kilométer hosszan húzódik a Kawah Ijen vulkáni komplexum, ahonnan egyedülálló módon kék színű láva folyik – írja az iflscience.com.

A láva kék színét a kén okozza, amely akkor szabadul fel és ég el, amikor a vulkán izzó lávája megolvasztja a kőzeteket. A szokatlan színt – amit leginkább éjjel lehet megfigyelni – tehát a kén égése okozza, és valójában csak az olvadt kőzet felszínét borítja kék láng.

Ennek a szépségnek ára is van, ugyanis az intenzív kéntartalom miatt

a komplexumot körülvevő levegő mérgező, így a turisták is csak gázmaszkban közelíthetik meg a területet.

Az ottani kénbányászok közül azonban sokan szenvednek légzőszervi betegségekben, mert nincs pénzük gázmaszkra, és csupán egy ruhadarabbal fedik el szájukat.

Amikor alszik a vulkán, akkor keletkezik a kráterben egy türkizkék színű tó. Ez a tó egyébként a világ legsavasabb tava, ahova életveszélyes bemenni. Az Ijen-komplexum számos veszélye ellenére népszerű turisztikai látványosság.   • Tippek
  • Bankszámla