Erdogan segít Magyarországnak a gázellátásban

2023.03.29. 21:04
Törökország és Azerbajdzsán kész minden támogatást megadni Magyarországnak a gázellátás terén − jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán az ankarai államfői palotában, a Novák Katalin köztársasági elnökkel folytatott tárgyalást követő közös sajtótájékoztatón.

Erdogan a beszédében a transzanatóliai gázvezetéket (TANAP) említette biztosítékként, amely a dél-kaukázusi gázvezetékhez (SCP) csatlakozva egészen az azerbajdzsáni Sah Deniz mezőről továbbítja Európa irányába a kitermelt földgázt − közölte az MTI. 

Erdogan a török–magyar kapcsolatokról szólva egyúttal megköszönte Magyarországnak azt a támogatást, amelyet a február 6-i dél-törökországi földrengések után a mentési munkálatokban nyújtott.

Mint fogalmazott:

a segítő kéz a mélyreható baráti kötelékeink közvetlen megnyilvánulása volt. A magyar csapatok 35 honfitársunkat mentették ki sérülten a romok alól.

Erdogan elmondta, hogy Novák Katalinnal elsősorban kereskedelmi, katonai, gazdasági és kulturális témákról egyeztetett. Jelezte azt is, hogy a Török–Magyar Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács 6. ülését decemberben Budapesten tartják.

A török államfő arról számolt be, hogy a két ország éves kereskedelmi forgalma elérte a 3,5 milliárd dollárt, a következő cél a 6 milliárd dollár.

A török államfő egyúttal az orosz–ukrán háborúról is beszélt. A mielőbbi béketárgyalásokat és a háború lezárását sürgette.