Tornádók pusztítanak az Egyesült Államokban, több tucat ember meghalt

2023.04.02. 18:45

Otthonok pusztultak el, és ezrek maradtak áram nélkül, miután hatalmas viharok pusztítottak több államban is a tengerentúlon. Az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat szerint március 31-e óta több mint 80 tornádót jelentettek. A BBC értesülései szerint legalább 26 ember meghalt. 

Arkansas, Tennessee, Illinois, Indiana, Alabama és Mississippi államokban is voltak halálos áldozatok.

Az egyik vihar végigsöpört az arkansas-i Wynne városán – az állam fővárosától, Little Rocktól mintegy 170 kilométerre keletre fekvő településen. Ashley Macmillan az AFP hírügynökségnek elmondta, férjével, gyerekeivel és kutyáikkal a fürdőszobában húzták meg magukat, amikor a tornádó elvonult felettük, imádkoztak, és elbúcsúztak egymástól, mert azt hitték, hogy meg fognak halni. Egy kidőlő fa súlyosan megrongálta otthonukat, de nem esett bajuk.

A Wynne középiskola súlyosan megrongálódott, néhány épület pedig szinte porrá lett. Az iskola egyik tanára, Lisa Worden azt mondta, kritikus döntést kellett hozniuk, hogy a tanulókat korán hazaküldjék-e.

Fél kettőkor kijutottunk, ami egy isteni áldás volt. Ha hazaküldjük a gyerekeket, éppen a buszon ülnének, mi pedig itt lennénk. Ez így még nagyobb katasztrófa lett volna

– mondta a tanár a Reuters hírügynökségnek.

Rendkívüli állapotot hirdettek

Sarah Huckabee Sanders kormányzó pénteken rendkívüli állapotot hirdetett Arkansas államban, a nemzeti gárdát pedig aktiválták, hogy segítsen a helyreállítási munkálatokban. Elmondta, hogy beszélt Joe Biden elnökkel a helyzetről, aki szövetségi segítséget ígért.

Amint arról már az Index is beszámolt, a pénteki viharok az Illinois állambeli Belvidere-re is lecsaptak, ahol egy telt házas koncert közben szakadt a tető az emberekre. Egy ember meghalt, 28 másik pedig megsérült.

Miközben a viharok továbbhaladnak kelet felé, több százezer ember maradt áram nélkül több államban. Az amerikai PowerOutage weboldal szerint Virginia, Ohio és Pennsylvania a legsúlyosabban érintett.