Repülőgép-szerencsétlenségben meghalt a háború egyik nagy nyertese

2023.04.07. 13:49
Meghalt a Raytheon hadi- és repülőgépipari konszern vállalat igazgatója és felesége, amikor repülőgépük lezuhant Florida partjainál. A baleset okai egyelőre tisztázatlanok. A Raytheon Technologies az amerikai védelmi minisztérium egyik legnagyobb fegyverszállító vállalata.

Jeff Lumpkin, a Raytheon vállalat igazgatóhelyettese és felesége, Patty Lumpkin a floridai szentpétervári repülőtérről a velencei reptérre utaztak magángépükkel egy másik házaspár társaságában.

A Daily Mail információi szerint a párok a Venice repülőtérről este fél tíz körül indultak el, és nem sokkal a felszállás után a Mexikói-öbölbe zuhantak. A balesetet egyik utas sem élte túl.

A mentőszolgálat munkatársai nem sokkal este fél tíz után érkeztek a helyszínre, miután több segélyhívást is kaptak helyi szemtanúktól.

A Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal vizsgálja, hogy mi okozhatta a balesetet, de egyelőre nem tudni, miért zuhant le a gép. A házaspárt összesen hét gyermekük és kilenc unokájuk gyászolja. 

A Raytheon a fegyverkezések nagy nyertese

A Raytheon Technologies az amerikai védelmi minisztérium egyik legnagyobb beszállítója a Lockheed Martin, a Boeing, a Northrop Grumman és a General Dynamics mellett.

A Northrop Grumman vezérigazgatója 2022-ben elmondta, hogy a nemzetbiztonságra vonatkozóan folyamatban van egy globális paradigmaváltás, és több szövetségesük is ígéretet tett arra, hogy ennek következtében növeli a védelmi kiadásaikat. Kathy Warden szerint ez lehetővé teszi számukra, hogy 2023-ban gyorsuló ütemben növeljék a bevételeiket.

A nagyvállalatok felpörgették termelésüket, hogy kielégítsék mind az amerikai, mind az európai kormányok megnövekedett keresletét. 

A gyártók Ukrajnának is készítenek fegyvereket az orosz–ukrán háború miatt,

a Stingerek és a Javelinek – mindkettő vállról indítható rakéta – az ukrajnai konfliktus emblematikus fegyvereivé váltak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tavaly több fegyvergyártó cégtől kért fegyvereket Oroszországgal szembeni védelméért, többek között a Raytheontól is.

A Raytheon Technologies és a Lockheed Martin ugyanis közösen gyártják az Ukrajna által használt Javelin páncéltörő fegyvereket.

A korrupció vádja is felvetődött

Március 1-jén Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő arról beszélt, az európai parlamenti képviselők pénzt kapnak amerikai hadiipari cégektől.

Az Európai Parlamentben virágzik a korrupció. Az EUObserver újságírói felfedezték, hogy egyes európai parlamenti képviselők nyugdíjat kaptak például a Raytheon, Honeywell International és Textron Inc. amerikai vállalatoktól – olyan katonai cégektől, amelyek többek között kazettás bombákat fejlesztenek, gyártanak és értékesítenek

– mondta.

„Figyelemre méltó, hogy a hangsúly az amerikai (nem is európai) hadiipari komplexumon van. Ráadásul, mint kiderült, az EP-képviselőket pontosan azoknak a fegyvertípusoknak az eladásából származó pénzzel szponzorálják, amelyek betiltására az EU-tagállamok törekszenek. Valamiért nem utasítják el a pénzt” – tette hozzá Zaharova.