Orosz nagykövet: Nehéz nem egyetérteni Orbán Viktorral

2023.04.18. 09:07
Oroszország budapesti nagykövete, Jevgenyij Sztanyiszlavov az Izvesztiának adott interjúban beszélt Magyarország helyzetéről a háborúban, az Orbán-kormány álláspontjáról, a kárpátaljai magyarság helyzetéről, és a magyar gazdaság helyzetéről.

Dmitrij Medvegyev elismerő szavai után Jevgenyij Sztanyiszlavov, Oroszország budapesti nagykövete beszélt Magyarország szerepvállalásáról a háborúban. Az orosz nagykövet az Izvesztiának adott interjút.

„Budapestet minden eszközzel igyekeznek belerángatni a konfliktusba”

Arra a kérdésre, mi lehet az oka annak, hogy Magyarország továbbra sem szállít fegyvert Ukrajnának, azt mondta, „a magyar vezetés többször kijelentette, elkötelezett amellett, hogy minél hamarabb béke legyen Ukrajnában. Budapest nem kíván részt venni a »kollektív Nyugat« által szított konfliktus eszkalációjában.”

Kitért arra is, hogy „ez az álláspont összefügg azzal is, hogy Magyarország meg akarja akadályozni az ukrajnai harci cselekmények átterjedését Kárpátaljára, ahol magyar nemzeti kisebbség él, amelynek védelmét Budapest külpolitikai prioritásainak egyikévé nyilvánította”.

A nagykövet szerint Magyarországon „tisztában vannak azzal, hogy a Kijevnek nyújtott katonai pénzügyi támogatás nem járul hozzá a konfliktus megoldásához, hanem csak súlyosbítja azt, és veszélyeztetheti Magyarország saját biztonságát”.

Ugyanakkor Budapestet minden eszközzel igyekeznek belerángatni a konfliktusba. Orbán Viktor, az ország miniszterelnöke szerint »minden eszközt bevetnek ennek érdekében«, azonban a magyar kormány határozott álláspontjának köszönhetően ezt eddig nem sikerült elérniük. A magyar állampolgárok támogatják kormányukat, mert nem hajlandóak veszélynek kitenni magukat számukra idegen célokért

– állítja Sztanyiszlavov.

Ismét előkerült a harmadik világháború

Az orosz nagykövet kitért arra is, hogy a magyar vezetést rendkívül aggasztják az Ukrajnába „békefenntartó kontingens” küldéséről szóló találgatások. Sztanyiszlavov szerint ez egy rendkívül veszélyes téma, ezért nehéz nem egyetérteni Orbán Viktor azon véleményével – amelyet az utóbbi időben rendszeresen hangoztat –, hogy a III. világháború kockázata mára valós fenyegetéssé vált.

Mindez azt mutatja, hogy a magyar kormány a »háború és béke« kérdésében nagyon felelősen gondolkodik és cselekszik, a nép érdekei alapján, nem pedig Washington utasítására, amelyet nem érdekel sem Ukrajna, sem egész Európa sorsa

– tette hozzá.

„Nyugati propagandát” emleget

Végül kifejtette, hogy „a magyar kormány az őt ért gazdasági károk orvoslására aktív lépéseket tesz, ösztönözve a beruházásokat és ügyelve a szociális kötelezettségek teljesítésére”. A nagykövet véleménye szerint „a kormánykabinet helyesen látja az országot sújtó gazdasági zavarok nagy részének okát a brüsszeli oroszellenes szankciók téves és hatástalan mivoltában”.

Éppen ezért – és nem a nyugati propaganda által neki tulajdonított »Kreml-barát szimpátia« miatt – Budapest rendszeresen bírálja a szankciós politikát, és amikor újabb, létfontosságú érdekeit sértő korlátozásokat találnak ki, hajlandó ellenállni a bevezetésükre irányuló terveknek

– zárta gondolatmenetét Oroszország budapesti nagykövete.