Több mint egy tucat embert mészároltak le Nigériában

2023.04.27. 21:32
Tizennégy embert, közöttük a hadsereg egyik parancsokát ölték meg fegyveresek egy Nigéria középső részén fekvő faluban − közölték csütörtökön a helyi hatóságok.

A támadást még kedden követték el Benue tagállam Apa járásában, ahol mindennaposak az összecsapások az állattenyésztők és a növénytermesztők között − közölte az MTI. 

A támadásban mintegy tíz embert megöltek, majd katonákat küldtek a helyszín biztosítására − közölte Paul Hemba, Benue állam kormányzatának biztonsági tanácsadója. A katonákra a fegyveresek lesből támadtak, és megölték a parancsnokukat. Benue állam rendőrsége közölte, hogy tizennégy holttestet találtak a támadás után.

A támadás oka egyelőre nem ismert, de Nigéria vidéki területein az állattenyésztők és a növénytermesztők közötti kegyetlen versengés miatt egyre terjed az erőszak. Ezekben az övezetekben, ahol ritka a legelő vagy a megművelhető terület, elszaporodtak a konfliktusok, és a közösségek fegyveres csoportokat szerveztek a védelmükre.

A helyiek által csak „bandáknak” nevezett egyes csoportok fokozatosan bűnbandává alakultak át, fosztogatják a falvakat, meggyilkolják vagy váltságdíj fejében elrabolják a lakosokat.

A hónap eleje óta hozzávetőlegesen ötven embert öltek meg fegyveresek Benue egy másik falujában, a helyi hatóságok az erőszak elkövetésével a fulbe etnikumhoz tartozó pásztorokat gyanúsítják.

Afrika legnépesebb országában, Nigériában hatalmas kihívást jelentenek a közösségek közötti erőszakcselekmények.