Egyetlen szavazaton múlt az abortusztörvény elfogadása két amerikai államban is

2023.04.28. 19:33
Nebraska és Dél-Karolina is egy-egy szavazattal utasította el a terhességmegszakítás betiltásáról, illetve jelentős szigorításáról szóló jogszabálytervezetet.

Nebraska állam szenátusában egy republikánus szenátor tartózkodásán múlt az úgynevezett szívveréstörvény elfogadása a csütörtöki szavazáson, amely a terhesség hatodik hetét követően tiltotta volna meg a művi vetélés elvégzését.

A vérfertőző kapcsolat és nemi erőszak, valamint az édesanya életét fenyegető terhesség persze kivétel lett volna ez alól.

Az állam kormányzója, a szintén republikánus Jim Pillen csalódottságának adott hangot, és felszólította a tartózkodó szenátort, hogy fontolja meg álláspontját, és álljon ki korábbi álláspontja mellett.

Nebraska állam törvényjavaslata jelenleg a várandósság huszadik hete után tiltja meg a megszakítását.

Dél-Karolina állam szenátusa is csütörtökön szavazott az abortusz teljes tilalmát tartalmazó törvényről. A törvényhozók 22:21 arányban utasították el. Három republikánus szenátornő is nemmel szavazott.

Az Emberi élet védelméről szóló törvény című jogszabályjavaslatot korábban elfogadta az állam törvényhozásának alsóháza. A törvény, amely vérfertőzés és nemi erőszak kivételével teljes tilalmat írt volna elő a terhesség megszakítására, a jövő januárban kezdődő törvényhozási ülésszakban kerül ismét napirendre.

Jelenleg az Egyesült Államok 13 államában van érvényben tilalom az abortuszra a várandósság minden szakaszában, valamint további négy államban a jogszabály életbeléptetését bíróság függesztette fel, az felülvizsgálatukra vonatkozó beadványok elbírálásáig.

Az Indexen is beszámoltunk róla, hogy április elején betiltották a Mifepriszton nevű, az amerikaiak által leggyakrabban használt abortusztablettát az Egyesült Államokban.