Európa Tanács: Több európai országban is nyomás alá helyezik az újságírókat

2023.05.02. 11:09
Az Európa Tanács szerint a médiaellenes retorikának nem lehet helye egy demokratikus társadalomban.

Médiaellenes retorikának nincs helye egy demokratikus társadalomban – jelentette ki Marija Pejcsinovics Burics, a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács főtitkára a sajtószabadság május 3-án esedékes világnapja alkalmából.

A politikus nyilatkozatában hangsúlyozta: mivel az újságírók és a média más szereplői számos európai országban 

egyre fokozódó nyomásnak, megfélemlítésnek, erőszaknak és a munkájukba való beavatkozás különféle formáinak vannak kitéve, sürgetővé vált a nemzeti cselekvési tervek kidolgozása az újságírók biztonsága érdekében.

A kormányoknak foglalkozniuk kell az újságírók védelmének megerősítésével, a médiaszereplők elleni bűncselekmények elkövetőinek elszámoltatása hatékonyságának fokozásával, valamint fel kell hívniuk a figyelmet „a sokszínű és független média” döntő szerepére a valódi demokrácia megőrzése érdekében – húzta alá. 

A demokratikus szabadságjogok védelme érdekében elengedhetetlen, hogy az államok kedvező környezetet teremtsenek a sokszínű és független média virágzásához és alapvető szerepének betöltéséhez.

Az Európa Tanács 2023-as éves jelentése a médiaszabadság romlásának aggasztó tendenciájára hívta fel a figyelmet. A folyamat különösen Oroszországban és Fehéroroszországban drasztikus – emelte ki az Európa Tanács főtitkára.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM