A PornHub teljesen leállította működését Utah-ban

GettyImages-1246842106
2023.05.03. 15:55

A Spencer Cox kormányzó által márciusban aláírt utah-i törvény – az SB287 – az eddiginél jóval nagyobb felelősséget ró azokra a pornóoldalakra, amelyek nem gondoskodnak róla, hogy 18 év alattiak ne láthassák a tartalmaikat.

Ennek megfelelően fényképes igazolvánnyal kell azonosítania magát mindenkinek, aki az oldalakat akarja böngészni.

Mindezzel természetesen nem kis felháborodást keltettek a felnőtteknek szóló szórakoztatóoldalak körében.

A pornó visszavág

Mint megírtuk, márciusban az Ethical Capital Partners nevű magán-tőkebefektetési társaság felvásárolta a legnagyobb felnőtt-szórakoztatóoldalakat – köztük a legnagyobb eléréssel rendelkező PornHubot – működtető MindGeeket.

A MindGeek által ellenőrzött felnőttoldalak az SB287 bevezetése miatt a héten blokkolni kezdték a utah-i IP-címmel rendelkező látogatókat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amikor az érintett felhasználók meglátogatják ezeket az oldalakat, a megszokott videók helyett az alábbi üzenettel találják szembe magukat:

Az ön által megválasztott utah-i tisztségviselők megkövetelik tőlünk, hogy ellenőrizzük az ön életkorát, mielőtt hozzáférést biztosítanánk a weboldalunkhoz. Az, hogy minden alkalommal, amikor meglátogat egy felnőttoldalt, meg kelljen adnia személyi igazolványának adatait, nem a leghatékonyabb megoldás felhasználóink védelmére – sőt veszélybe sodorja a gyerekeket és a magánéletet, mivel sokkal kevésbé biztonságos oldalakra terelheti a felhasználókat.

Az üzenetben felszólítják a politikai döntéshozókat, hogy a felhasználókat inkább az eszközük alapján azonosítsák, ahelyett hogy fényképes azonosító feltöltését követelik tőlük.

Amíg nem kínálunk valódi megoldást, addig meg kellett hoznunk azt a nehéz döntést, hogy teljesen letiltjuk a hozzáférést a weboldalunkhoz Utah-ban

– áll az üzenetben, amelynek végén minden utah-i lakost felszólítanak, hogy követeljék az eszközalapú ellenőrzési megoldásokat a döntéshozóktól.

A szöveg mellett egy videó is megjelenik, amelyen egy pornószínész fel is olvassa. A PornHub egyébként nem kívánta kommentálni a Utah-ban tett lépéseit – írja a CNN.

(Borítókép: Adrien Fillon / NurPhoto / Getty Images)