Zelenszkij a Barátság kőolajvezeték felrobbantásával akarta padlóra küldeni Orbán Viktor iparát

GettyImages-1254438342
2023.05.14. 09:07
Az amerikai titkosszolgálat kiszivárgott lehallgatási jegyzőkönyvei az ukrán vezető kemény álláspontjáról árulkodnak, ami szöges ellentétben áll az oroszok brutális támadásaival szemben sztoikus államférfi képével. A kiszivárgott dokumentumok szerint az ukrán elnök a magyar ipart is tönkretette volna az oroszpártiság miatt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal nyerte el a nyugati kormányok bizalmát, hogy nem hajlandó az általuk biztosított fegyvereket Oroszország határain átnyúló támadásokra használni, és az Ukrajna határain belüli orosz erők elleni támadásokat helyezte előtérbe − írta meg a The Washington Post

Zárt ajtók mögött azonban Ukrajna vezetője merészebb irányt szorgalmazott: orosz falvak elfoglalását, hogy befolyást szerezzen Moszkvával szemben; egy olyan vezeték bombázását, amely orosz olajat szállít a NATO-tag Magyarországra, és titokban nagy hatótávolságú rakéták beszerzését, amelyekkel Oroszország határain belüli célpontokat támadhatna − derül ki az amerikai hírszerzés kiszivárgott titkos dokumentumaiból, amelyek részletesen tartalmazzák a legfőbb segítőivel és katonai vezetőkkel folytatott belső kommunikációját.

A dokumentumok részei egy szélesebb körű, a Discord üzenetküldő platformon terjesztett amerikai szivárogtatásnak. A dokumentumok a lap szerint egy „agresszív ösztönökkel rendelkező vezetőről” árulkodnak, amely éles ellentétben áll a nyilvánosság előtt nyugodt, sztoikus államférfi képével, aki Oroszország brutális támadásával küzd. Az amerikai hírszerzés az információkat a digitális kommunikáció lehallgatásából nyerte, és azok ritkán látott betekintést nyújtanak Zelenszkij tanácskozásaiba a háború alatt. 

A Pentagon, ahol magas rangú amerikai katonai vezetőket tájékoztattak a kiszivárgott dokumentumokban vázolt ügyekről, nem vitatta az anyagok hitelességét.

Néhány esetben Zelenszkijt úgy látjuk, amint visszafogja beosztottjai ambícióit; több esetben azonban ő az, aki kockázatos katonai akciókat javasol.

Zelenszkij tönkre akarta tenni a magyar ipart

Egy február közepén, Julija Szvrjenko miniszterelnök-helyettessel tartott találkozón Zelenszkij azt javasolta Ukrajnának, hogy „robbantsa fel” a szovjet építésű, Magyarországnak kőolajat szállító Barátság kőolajvezetéket.

Zelenszkij kiemelte, hogy Ukrajnának egyszerűen fel kellene robbantania a csővezetéket, és tönkretenni Orbán Viktor magyar miniszterelnök erősen az orosz olajra épülő iparát

− áll a The Washington Post által közölt dokumentumban, amelyet a vg.hu vett észre elsőként.

A beszélgetés elemzésében az amerikai hírszerzés tisztviselői elismerik, hogy

Zelenszkij dühét fejezte ki Magyarországgal szemben,

és ezért túlzó, értelmetlen fenyegetéseket fogalmazhatott meg. Az értékelés nem tartozik a többi beszámoló közé, amelyek szerint Zelenszkij merész katonai akciót javasolt. A The Washington Post értékelése szerint bár Magyarország névlegesen a nyugati szövetség tagja, Orbánt széles körben Európa Kreml-barát vezetőjének tartják.

Orosz területeket akartak támadni

Egy január végi megbeszélésen Zelenszkij azt javasolta, hogy Ukrajna „hajtson végre csapásokat Oroszországban”, miközben ukrán szárazföldi csapatokat vezényel ellenséges területre, hogy „meg nem határozott, orosz határ menti városokat foglaljanak el” − olvasható egy „szigorúan titkos” címkével ellátott dokumentumban. A cél az lenne, hogy „Kijevnek befolyást biztosítson a Moszkvával folytatott tárgyalásokon” − áll a dokumentumban.

Egy február végén Valerij Zaluzsnij tábornokkal, Ukrajna legfőbb katonai parancsnokával tartott külön találkozón Zelenszkij „aggodalmát fejezte ki” amiatt, hogy „Ukrajna nem rendelkezik olyan nagy hatótávolságú rakétákkal, amelyek képesek lennének elérni az Oroszországban állomásozó orosz csapatokat, sem pedig olyanokkal, amelyekkel megtámadhatnák azokat”. Zelenszkij ezután „azt javasolta, hogy Ukrajna inkább drónokkal támadja meg a nyugat-oroszországi Rosztovban lévő, nem részletezett katonai létesítményeket”, egy másik titkos dokumentum szerint.

Amikor megkérdezték tőle, hogy javasolta-e Oroszország egyes részeinek megszállását, Zelenszkij a lapnak Kijevben adott interjújában „fantáziálásnak” minősítette az amerikai hírszerzés állításait, de megvédte a jogát, hogy országa védelmében szokatlan taktikákat alkalmazzon.

Ukrajnának minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje magát, és ezt meg is tesszük. Ukrajna nem szállt meg senkit, ez fordítva történt. Amikor ennyi ember halt meg, tömegsírok vannak mindenütt, és a népünket megkínozták, biztos vagyok benne, hogy minden trükköt be kell vetnünk

− mondta Zelenszkij.

Bár semmi nem utal arra, hogy Ukrajna nyugati rakétákat vetett volna be orosz területre, ugyanez nem mondható el Kijev drónjairól.

A pilóta nélküli légi járművek által okozott robbanások rendszeressé váltak Oroszországban, többek között Rosztovban, ahol ebben a hónapban egy drón egy olajfinomítóba zuhant. Az ukrán tisztviselők gyakran ködösen nyilatkoznak az incidensekről, utalva arra, hogy ők a felelősek, anélkül, hogy közvetlenül vállalnák a felelősséget.

Zelenszkij a nemrégiben a lapnak adott interjúban azt mondta, hogy fenntartja a jogot arra, hogy párhuzamosan megvizsgáljon egy sor katonai lehetőséget.

Sok tábornokom van, akikkel együtt dolgozom. És ezek az én személyes beszélgetéseim. A háború Ukrajna megszállásáról szól. Ukrajnának győznie kell

− mondta Zelenszkij. 

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij 2023. május 13-án. Fotó: Antonio Masiello / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport