Megölték a világ legidősebb oroszlánját

2023.05.14. 17:20
Egy oroszlánokért küzdő szervezet szerint Loonkiitot egy farmer ölte meg, mert az oroszlán zsákmány után kutatva betévedt a birtokára. A világ legidősebb hím oroszlánja 19 éves volt.

Loonkiito, a világ valószínűleg egyik legidősebb oroszlánja 19 éves korában elpusztult Kenyában – közölte a Lion Guardians elnevezésű természetvédelmi szervezet.

Az oroszlánokért küzdő szervezet szerint a világ legidősebb oroszlánját egy állattartó telep tulajdonosa ölte meg, mert Loonkiito zsákmány után kutatva betévedt a farmra. 

Ő volt a legidősebb hím oroszlán a helyi ökoszisztémában és valószínűleg egész Afrikában 

– közölte a Lion Guardians. „A rugalmasság és az együttélés szimbóluma volt. A szervezetünk kiváltságosnak érezte magát, hogy tanúja lehetett életének és örökségének” – tették hozzá.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint az elmúlt 50 évben az energia- és anyagigény drámai növekedése miatt az emberek és az oroszlánok versengenek a területekért és a különböző erőforrásokért. 

Kenyában az elmúlt négy évtized legsúlyosabb aszálya tapasztalható. A szervezet közölte, hogy a szárazság végét általában az ember-oroszlán konfliktusok növekedése jelzi, mivel a vadon élő zsákmányt nehezebb levadászni, és az állattartók fokozottan figyelnek a ragadozókra, miután annyi állatot veszítettek – írja a CNN