Folytatódott Zelenszkij útja, ezúttal Berlinben kért több fegyvert és békét

GettyImages-1254820067
2023.05.14. 17:53
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a német Olaf Scholzcal tartott közös berlini sajtótájékoztatóján arra kérte a nyugati országokat: továbbra is támogassák az ellenoffenzívára készülő hadseregét.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök május 14-én egynapos látogatáson vett részt Németországban, ahol szokásos katonai, khakiszínű nadrágjában találkozott a német elnökkel, a Kijevben korábbi puha oroszpolitikája miatt nem szívesen látott Frank-Walter Steinmeierrel, illetve a szövetségi kormány vezetőjével, Olaf Scholz kancellárral is.

Utóbbival az ukrán elnök közös sajtótájékoztatót is tartott Berlinben, ahol a német Der Spiegel tudósítása szerint Zelenszkij először diplomatikusan megköszönte Berlin 2,7 milliárd eurónyi katonai támogatási csomagját, amivel összesen már 17 milliárd eurónyi támogatást nyújtott Németország az orosz agresszió ellen harcoló országnak.

Ezután az ukrán elnök leginkább arról beszélt, milyen további támogatásokra lenne szüksége Ukrajnának a sikeres ellenoffenzívához: ezek pedig a vadászrepülőgépek.

Zelenszkij kifejtette, egy „vadászgép-koalíció” létrehozásán fáradozik, amiben Olaf Scholz segítségére is számít, ugyanakkor Scholz a sajtótájékoztatón inkább azt emelte ki, országa eddig milyen fegyverekkel segítette Ukrajnát. Az ukrán elnök számára azért fontos a vadászrepülőgépek ügye, mert azokkal növelné Ukrajna légvédelmi képességét, illetve az ellenoffenzíva kapcsán a gyalogosokat is tudnák segíteni.

„Nem fogjuk megtámadni Oroszországot”

Újságírói kérdésre Zelenszkij arról is beszélt, hogy országa készen áll a békekötésre, ugyanakkor csak abban az esetben, ha annak alapját az általuk lefektetett tíz pont adja. Ebben többek között azt követelik, hogy Oroszország vonuljon ki a megszállt területekről, ugyanakkor szerinte erre egyhamar nem kerül sor.

Az ukrán elnök kijelentette, mindenki azt szeretné, hogy mihamarabb véget érjen a háború, és eljöjjön a béke, de erre még várni kell.

Zelenkszij emellett szót ejtett az ukrán ellenoffenzíváról, igaz, túl sok részletet nem árult el: aláhúzta ugyanakkor, hogy hadserege kizárólag olyan területeken folytat harcokat, amik Ukrajna legitim, a nemzetközi jogban elismert határai között húzódnak, a háború így nem fog átterjedni Oroszországra.

Mi nem támadunk orosz területeket, hanem a mi legitim területeinket szabadítjuk fel. Sem időnk, sem erőnk nincs [Oroszország megtámadására – szerk.]. Egy hadműveletet készítünk elő Ukrajna illegálisan megszállt területeinek felszabadítására

– fogalmazott.

Ezenkívül köszönetet mondott Olaf Scholznak és a német népnek az országának nyújtott támogatásáért és a háború elől menekülők befogadásáért. Elmondta, Németország segítsége eddig is nagyon fontos volt, ugyanakkor a nemzetközi közösség stabilitása érdekében Berlinnek még nagyobb vezető szerepet kellene felvállalnia.

Olaf Scholz a békét hangsúlyozta

A német kancellár beszédében leginkább a békével foglalkozott. A sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Ukrajna készen áll a békére, ugyanakkor szerinte „joggal és teljes támogatásunkkal követeli”, hogy

a béke »ne egyszerűen a háború befagyasztása vagy egy orosz diktátum legyen«.

Ezért felszólította Oroszországot, hogy hagyja el Ukrajna területét, majd kifejtette, a német kormány idáig közel 17 milliárd euróval támogatta Ukrajnát – a katonai támogatás mellett beleszámítva a humanitárius segítséget is –, emellett olyan, kevésbé látványos módon is segít, mint például az ukrán honvédők kiképzése.

Sűrű hétvége

Volodimir Zelenszkij először látogatott Németországba a háború 2022. február 24-i kitörése óta, ahova római, illetve vatikáni hivatalos látogatása után érkezett. Az elnökkel, illetve a kancellárral tartott tárgyalásai mellett a Berlintől közel 500 kilométerre fekvő Aachenbe is ellátogat, ahol állami kitüntetésben részesítik.

Az ukrán elnök már Rómában is a béketervének fontosságáról beszélt, ami szerinte nemcsak a háború végét hozná el, hanem Európa védelmét is szolgálná.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, vasárnapi percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij és Olaf Scholz közös sajtótájékoztatójukon Berlinben 2023. május 14-én. Fotó:  Liesa Johannssen-Koppitz / Bloomberg / Getty Images)