Választást tartanak vasárnap Spanyolországban

2023.05.28. 06:40
Helyhatósági választást tartanak vasárnap Spanyolországban, ahol több mint nyolcezer település, továbbá tizenkét tartomány vezetéséről dönt mintegy 35,5 millió szavazásra jogosult.

A szavazóhelyiségek reggel kilenc órakor nyitnak, a választók este nyolc óráig adhatják le voksaikat − közölte az MTI.  Választási felmérést utoljára hétfőn hoztak nyilvánosságra, ennek alapján

szoros eredményekre lehet számítani az országot koalícióban kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP) között.   

A mostani szavazásban érintett 12 tartomány közül tízben jelenleg a PSOE, kettőben a PP kormányoz. A közvélemény-kutatások szinte biztosra veszik, hogy a PP megtartja Murcia és Madrid régiókat, de akár további négy-hat tartományban is fordíthat. Az abszolút többség, és így az önálló kormányzás megszerzését viszont nem valószínűsítik a felmérések, függetlenül attól, hogy végül ki győz egy-egy térségben.

A legnagyobb spanyol városok is hasonló képet mutatnak, a kutatások szoros eredményt és az abszolút többség hiányát vetítik előre.  A helyhatósági választást a spanyol sajtó az év végén esedékes parlamenti választások főpróbájának nevezi.     

Spanyolországban 1979-ben tartották az első demokratikus helyhatósági választást, amelyet azóta most rendeznek meg tizenkettedik alkalommal. Napközben mintegy 99 ezer rendfenntartó vigyáz majd a szavazók biztonságára országszerte.  • Tippek
  • Lakáshitel