Meghalt a férfi, aki 16 évet töltött börtönben egy el nem követett terrortámadásért

2023.06.02. 11:45

A belfasti származású Hugh Callaghan szombaton halt meg egy londoni kórházban, miután szívproblémákat diagnosztizáltak nála − közölte a BBC

1974. november 21-én huszonegy ember halt meg Birminghamben, a Mulberry Bush és a Tavern in the Town kocsmákban elkövetett robbantásokban. Hat férfit életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek, de 1991-ben szabadon engedték őket, miután úgy látták, hogy az ítélet nem kellőképpen megalapozott.

Callaghan az 1960-as években Belfastból Birminghambe költözött, de később Londonban telepedett le élettársával, Adeline Mastersonnal.

Szabadulása után bekapcsolódott a brit ír szervezetek munkájába, és tagja volt az ír nyugdíjasok kórusának.

A birminghami hatok többi tagja Patrick Hill, Gerry Hunter, Johnny Walker, Billy Power és Richard McIlkenny volt.

Az összehangolt pokolgépes támadás az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő egykori legnagyobb katolikus milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) fegyveres kampányának csúcspontján történt. A brit hatóságok az IRA-t tartják a 46 évvel ezelőtti birminghami merénylet felelősének, a csoport azonban soha nem jelentkezett a két robbantás elkövetőjeként, jóllehet szinte mindig elismerte az általa elkövetett merényleteket.

A merénylet után egy évvel hat, Birminghamben élő észak-írországi férfit bűnösnek mondtak ki a pokolgépes támadás megszervezésében és elkövetésében, és mindegyiküket életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték.

A csoport 16 évet töltött rács mögött, mire kiderült, hogy ártatlanul ítélték el őket. A londoni központi büntetőbíróság 1991. március 14-én megsemmisítette az ítéletet, és szabadlábra helyezte a hat férfit.

Az Ír Köztársasági Hadsereg 1969-ben kezdődött terrorhadjáratában több mint háromezren vesztették életüket vagy sebesültek meg, köztük hétszáz brit katona.