Házakat mosott el a hatalmas esőzés és a tájfun Japánban

2023.06.03. 10:20
Egy ember meghalt és legalább hárman eltűntek, miután heves esőzések sújtották Japánt – közölték szombaton a helyi hatóságok, a meteorológiai szolgálat pedig földcsuszamlások és a folyók áradása miatt riasztást adott ki Kelet-Japánban, beleértve Tokiót is.

Japán nyugati és középső prefektúráiban péntektől szombat reggelig egymás után alakultak ki zivatarok. A zord időjárási körülményeket az ország déli részén átvonuló Mawar tájfun, valamint a Japán fő szigetének, Honsúnak közelében lévő esőfront okozta. A Japán Meteorológiai Szolgálat szerint a tájfun szombaton kelet felé halad tovább.

Az emelkedő folyók miatt néhány helyi önkormányzat a legsúlyosabb árvízvédelmi készültséget rendelte el, és felszólította a helyi lakosokat, hogy azonnal vonuljanak biztonságos helyre.

A Kyodo News beszámolója szerint Tojohasiban meghalt egy 61 éves férfi, akinek az autója péntek este szinte teljesen víz alá merült. Hamamacu városában egy házat földcsuszamlás pusztított el, az ott lakó férfit továbbra is keresik a hatóságok. A rendőrség országszerte számos sérültet jelentett. 

Gifu, Sizuoka, Aicsi és Mie prefektúrákban legalább 2 millió embert szólítottak fel evakuálásra. Hamamacu városában 497,5 milliméternyi csapadékot mértek, míg a Mie prefektúrában lévő Tobában 490,5 milliméter, az Aicsi prefektúrában lévő Tojohasiban 419 milliméternyi eső esett 24 óra alatt szombat reggelig.