Kiderült, mi okozta India legsúlyosabb vonatbalesetét

2023.06.04. 09:58
Szombaton vizsgálatot rendelt el az indiai vasútügyi miniszter annak kiderítésére, hogy mi okozta a több száz halálos áldozattal és ezer sérülttel járó vonatszerencsétlenséget Kelet-Indiában. Vasárnap kiderült, a jelzőrendszerrel volt gond, valamint emberi hiba okozhatta a tragédiát.

Mint írtuk, halálos vonatbaleset történt India Odisa államában: kisiklott egy személyvonat, majd összeütközött egy szemből érkező tehervonattal helyi idő szerint péntek este 7 óra körül.

A balesetben közel 300-an meghaltak, és ezer ember megsérült, a halálos áldozatok száma pedig várhatóan tovább emelkedik, és elérheti a 380-at is. Ez volt az elmúlt közel 30 év leghalálosabb vasúti balesete.

Szombaton az indiai vasútügyi miniszter, Asvini Vaisnav úgy nyilatkozott, elrendelték a vizsgálatot az ütközés ügyében. Vasárnapra kiderült, 

a kelet-indiai vonatszerencsétlenséget az elektronikus jelzőrendszer hibája okozta, amely miatt egy vonat tévesen váltott vágányt.

A Times of India című napilap az előzetes vizsgálati jelentésre hivatkozva vasárnap azt írta, hogy 

EMBERI HIBA OKOZHATTA A HÁROM VONAT ÜTKÖZÉSÉT.

Az újság szerint a Coromandel Express zöld utat kapott a Kalkutta és Csennai (egykori Madrasz) közötti fővonalon, de emberi hiba miatt egy olyan vágányra terelték, ahol egy tehervonat közlekedett. A személyvonat ezután mintegy 130 kilométeres óránkénti sebességgel összeütközött a tehervonattal. Három kocsi ezután a szomszédos vágányra zuhant, és egy Bangalor és Kalkutta között közlekedő gyorsvonat hátuljának ütközött. Utóbbi ütközés okozta a legnagyobb károkat.

Hogy ez kinek a hibája, és miért történt meg, az majd a vizsgálatból kiderül

– közölte a vasútügyi miniszter.

Az áldozatok felkutatása és mentése mostanra befejeződött, jelenleg a péntek esti események pontos menetét vizsgálják. „Minden holttestet és sérült utast elszállítottunk a baleset helyszínéről” – mondta az AFP francia hírügynökségnek a tragédia helyszínéhez közeli Balaszur sürgősségi koordinációs központjának egyik tisztviselője.

Narendra Modi indiai kormányfő – aki szombaton ellátogatott a baleset helyszínére – kijelentette: „Senkit sem fognak megkímélni”, aki felelős a balesetért. A Durdarsan nevű közszolgálati tévécsatornának azt mondta, „imádkozom, hogy minél hamarabb kilábaljunk ebből a szomorú pillanatból”.