Újabb súlyos környezeti katasztrófa sújthatja Ukrajnát

GettyImages-1258504494
2023.06.07. 20:25
Felrobbantották a világ legnagyobb ammóniavezetékét Ukrajnában. Az orosz fél szerint Ukrajna szabotálni akarja az ammóniavezeték újbóli megnyitásáról szóló megállapodást. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint orosz tüzérségi támadás miatt robbant fel a vezeték. Evakuálják a környék lakosságát.

Újabb környezeti katasztrófától tartanak Ukrajnában azt követően, hogy felrobbantották a kahovkai gátat, mert csapás érte a világ legnagyobb ammóniavezetékét. Az esetet megelőzően orosz és ukrán források egyaránt tüzérségi támadásokról számoltak be a harkivi régióban.

A világ legnagyobb ammóniavezetéke, a Togliatti–Odessza közel 2500 kilométeren szállítja a műtrágya előállításához nélkülözhetetlen, rendkívül mérgező, a tüdőre és a szemre egyaránt veszélyes gázt. 

Oroszpárti közösségi oldalakon olyan felvételeket tettek közzé, amelyek állítólag az ammóniavezeték felrobbantását követően készültek, és az látható rajtuk, hogy mérgező gázfelhő telepedett meg egy erdős terület fölött, közel Maszjutivka városához, amely az orosz és ukrán vonalak közötti fekszik Kupjanszktól északra, és ahol a Togliatti–Odessza vezeték szivattyúállomása is található.

Moszkva szerint ukrán szabotázsakció keretében robbantották fel az ammóniavezetéket, Kijev pedig az orosz erőket vádolta meg, hozzátéve, hogy a vezeték a harcok következményeként robbant fel – írja a Daily Mail

Zelenszkij evakuálja a lakosságot

A vezeték az ukrajnai háború kirobbanása óta nem üzemel, de a csövekben még mindig nagy mennyiségű ammónia található. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy evakuálják a környék lakosait, az ammóniavezeték pedig orosz tüzérségi csapásban sérült meg. 

Az ukrán elnök most azonban nem beszélt terrorakcióról, ahogyan azt a dél-ukrajnai gát esetében tette. 

Oroszország a felelős, de ez a harcok következménye. A kahovkai gát felrobbantása egyértelmű terrorizmus, hiszen előre aláaknázták. Ez egy teljesen más kategória

– fogalmazott az ukrán elnök. 

Az ukránok szerint nincs életveszély

Oroszország mindeközben azt állítja, Ukrajna azért robbantotta fel a vezetéket, hogy meghiúsítsa az ammóniavezeték újbóli megnyitásáról szóló megállapodást. A támadásról először a de facto Donyecki Népköztársaság miniszterhelyettese számolt be. 

Oleh Szinyehubov, Harkiv régió kormányzója azonban azt mondta, hogy kedd késő estig nem regisztráltak csőtörésből eredő szennyezést. „Nincs veszélyben az emberek egészsége és élete” – fogalmazott a régió kormányzója.

Az ammóniagáz szobahőmérsékleten színtelen, de a harci cselekmények felrúghatják a port, törmeléket vagy más anyagokat, és látható füstfelhőt hozhatnak létre, különösen, ha az ammónia más anyagokkal is reakcióba lép.

A csővezeték felrobbantásának akár Ukrajnán kívül is érezhető következményei lehetnek. 

Az incidens megnehezítheti például a globális élelmiszerválság kezelését is, hiszen az ammónia nélkülözhetetlen a műtrágya előállításához.

(Borítókép:  Az orosz csapatok éjszakai ágyúzása után keletkezett kráter az északkelet-ukrajnai Harkiv központjában 2023. június 6-án. Fotó: Vyacheslav Madiyevskyy / Ukrinform / Future Publishing via Getty Images)