Rejtélyesen eltűnt tengeralattjáró maradványait fedezték fel a búvárok

2023.06.08. 07:27
A második világháború idején, 1942-ben küldetés közben rejtélyes körülmények közt eltűnt H.M.S. Triumph brit tengeralattjáró roncsát fedezték fel a görög partoknál.

A roncsra az Égei-tengerben, 203 méteres mélységben, a partoktól több tucat kilométerre talált rá Kosztasz Thoktadirisz görög búvár csapata, amely 1998 óta kutat a tengeralattjáró maradványai után – közölte az MTI az ANA görög hírügynökség értesülését.

A T osztályú, 84 méter hosszú tengeralattjáró a Görögország náci megszállása ellen küzdő ellenállásnak és a brit titkosszolgálatoknak nyújtott támogatást. A legénység mind a 64 tagja meghalt a hajótöréskor – mondta Kosztasz Thoktadirisz az ANA hírügynökség szerint.

A Triumph mintegy húsz harci küldetést hajtott végre 1939 és 1942 között.

A brit tengeralattjáró 1941 márciusában kezdett az Égei-tengeren küldetéseket teljesíteni, az akkor olasz megszállás alatt lévő Dodekanészosz-szigetcsoportnál, ahol az ellenség számos hadihajóját, közöttük a Salpa olasz tengeralattjárót süllyesztette el – írták.

Nyolcvanegy év után találták meg a tengeralattjárót

1942. január 23-án azonban, a 21. Égei-tengeri küldetés során a brit haditengerészet azt jelentette, hogy a Triumph tengeralattjárót „eltűntnek tekintik”.

Utoljára egy olasz pilóta látta a brit tengeralattjárót az Athén közelében fekvő Szaronik-öbölben, a Szunion-fok magasságában.

A hajótörés különböző feltételezett okai között szerepelt, hogy aknára futott Mikosz-sziget partjainál, a német hadsereg az olasz ügynökök segítségével elfogta, valamint az is, hogy robbanás történt a hajó orrában – mondta el Kosztasz Thoktadirisz.

A hajótörésekre szakosodott búvár brit, német, olasz és görög levéltárakban kutatott, mielőtt sikerült azonosítania a roncs helyét.

„Ez volt életem leghosszabb és legköltségesebb feladata” – vallotta be a görög hírügynökségnek. Korábban számos orosz és máltai kutatócsapat utazott Görögországba, hogy a roncs után kutasson.  • Tippek
  • Babaváró hitel