A rózsahegyi temetőbe is bemerészkedtek a medvék, másutt biciklisre támadtak

2023.06.08. 17:10
Rózsahegyen négy medve is bemerészkedett a helyi temetőbe, a Privigyei járásban pedig egy medve megtámadott egy kerékpározó férfit, aki nem szenvedett ugyan súlyos sérüléseket, de ennek ellenére is kórházba kellett vinni.

Medvetámadás ért egy embert a Privigyei járásban, Liestany és Cavoj települések közt. Az Infostart beszámolója szerint a medve üldözőbe vett egy kerékpározó férfit, aki emiatt leesett a bicikliről. A medve nem okozott súlyos sérüléseket a férfinek, akit azonban ennek ellenére is beszállítottak a bajmóci kórházba.

Az esetről a rendőrök a medvéket megfigyelő akciócsoportot is értesítették.

Rózsahegyen a temetőbe is bemerészkedtek

Pár nappal a fentebbi medvetámadás előtt Rózsahegyről érkezett jelentés, ahol egészen a városi temetőig merészkedtek a ragadozók. Egy nőstény medvét láttak a két bocsával együtt, később pedig egy hím egyed is megjelent a területen.

Az Állami Természetvédelmi Hivatal úgy véli, a mécsesekben lévő sertés- vagy marhafaggyú keveréke vonzotta a medvéket a temetőbe, az állatok több esetben jelentős anyagi károkat okoztak a sírokban.

Eddig nem zárták a temető kapuit, de a medvelátogatás után úgy döntöttek, este hét órától reggel nyolc óráig bezárják azokat a látogatók előtt. Rózsahegy polgármestere továbbá bírálta a környezetvédelmi minisztériumot, amiért hezitáltak, és nem tették meg a megfelelő lépéseket.

A barna medve kilövése nem megengedett

A szaktárca válaszolt a kritikára, amelyben leszögezték, a barna medve kilövése az Európai Unió valamennyi országában, így Szlovákiában sem megengedett, és csak bizonyos feltételek teljesülése esetén lehet medvét kilőni. Például, ha az adott egyed viselkedésével közvetlenül veszélyezteti az embereket és azok tulajdonát.

Tomas Ferencak, a szlovák környezetvédelmi minisztérium szóvivője megnyugtatásképp azt közölte, a minisztérium az ember és a medve találkozásait gyorsan kezeli a beavatkozó csoportja által.

A csapat szakemberei a városi rendőrökkel együtt az elmúlt hétvégén többször is járőröztek a környéken, és zajkeltéssel, valamint gázpisztollyal próbálták meg elriasztani az embereket esetlegesen veszélyeztető medvéket

– tette hozzá a szlovák környezetvédelmi minisztérium szóvivője