Először fordult elő ilyen a háborúban: kilőttek egy modern nyugati fegyvert az oroszok

33B9678-highres
2023.06.09. 08:17
Az ukrán hadsereg gépesített alakulatai június első napjaiban előrenyomultak a zaporizzsjai területhez tartozó frontszakaszon. A háborúban most először dokumentálták a Nyugat által Ukrajnának leszállított Leopard tankok harctéri alkalmazását – és azt is, hogy ezek közül egyet már meg is semmisítettek az oroszok.

Az orosz védelmi minisztérium az utóbbi hetekben már többször is azt állította, hogy Leopard 2-es harckocsikat semmisítettek meg Ukrajnában. Azokban az esetekben azonban mindezt nem tudták bizonyítani, még az utóbbi napokban is olyan felvételeket tettek közzé, amelyeknél sokan kétségbe vonták, hogy valóban Leopardok kilövése látható-e rajta.

Csütörtökön viszont újabb felvételeket tettek közzé az oroszok. A védelmi minisztérium által közzétett drónvideón Leopard 2-es harckocsik és gyalogsági harcjárművek láthatók, amint előrenyomulnak az orosz állások irányába Orihiv térségében. A nyílt mezőn mozgó járműveket ezután láthatóan heves tüzérségi tűz alá vették.

Több járművet találat ér, köztük valószínűleg az egyik Leopard harckocsit is, ami kigyulladt. Nem tudni, hogy a személyzet képes volt-e kimenekülni a járműből – írja a Bild című német lap. 

A német kiadvány szerint nehéz dolguk lesz az ukránoknak, mert az orosz hadsereg már több mint hat hónapja készül az ellentámadásra, minden olyan eszközt felhalmoztak, amit bevethetnek az offenzíva lelassítása érdekében.

Az orosz védelmi minisztérium által közzétett videó csak a csata egy kis részét mutatja be, az ukrán fél eddig kevés saját videóanyagot tett közzé, hogy ne játsszon az ellenség kezére. A front ezen szektorában zajló offenzíva azonban akár súlyos veszteségeket is okozhat az ukrán hadseregnek. Most kiderült, hogy az arzenáljukat alkotó legmodernebb harckocsik – a németek által szállított Leopard 2 és a brit Challenger 2 – sem elpusztíthatatlanok, mutat rá a Bild.

Nagy az érdeklődés a Leopardok után

Kategóriáján belül az egyik legjobbnak tartják a Leopardokat. Több mint egy tucat ország rendszeresítette. Jelenleg mintegy kétezer darab áll bevetésre készen, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban azt mondta, szerinte 300 darab Leopard 2 megfordíthatná a háború menetét.

Mivel ennek a harckocsitípusnak a kétharmada Európában van, ezért a fizikai szállítás könnyen megoldható lenne Ukrajnába, nem beszélve arról, hogy sokkal könnyebb lenne megoldani a karbantartását és az alkatrész-utánpótlást.

A Leopard 2-t ténylegesen úgy tervezték, hogy minden területen felvegye a versenyt az orosz T–90-essel, amely komoly szerepet játszik az orosz invázióban. Ugyanakkor a Leopardokat is kipróbálták már harci körülmények között, és nagyon jól teljesítettek Afganisztánban és Szíriában is.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, pénteki percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Ukrán katonák gyakorlatoznak egy Leopard 2 harckocsival  a spanyol hadsereg San Gregorió-i kiképzőközpontjában, Zaragozában, 2023. március 13-án. Fotó: Oscar Del Pozo / AFP)