18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Előkerült egy videó, amelyen mexikói katonák állítólag bűnözőket végeznek ki

2023.06.09. 11:32
Vizsgálat indult az Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök által „kivégzésnek” nevezett ügyben, miután a helyi médiában terjedő videón látszik, hogy a mexikói hadsereg katonái civil ruhás férfiakat rángatnak ki egy autóból, megverik őket, majd lövöldözésbe kezdenek.

A felvételeken látható, amint egy fekete autó letér az útról, majd nagy sebességgel nekicsapódik a falnak. Kevesebb mint egy perccel később feltűnik a mexikói hadsereg egyik járműve, amely az összetört terepjáró mellett állt meg.

Ezután katonai ruhás férfiak kirángatják az utasokat a teherautóból, megrúgják őket, és a kerítéshez állítják őket. Később a katonák válogatás nélkül tüzelni kezdenek. Mielőtt a mentősök megérkeznek, a katonák lopakodva fegyvert tesznek az elhunyt emberek mellé, és leveszik a bilincseket. A videó itt megtekinthető, de csak saját felelősségre, mert felkavaró képsorokat tartalmaz.

A mexikói védelmi minisztérium utóbb azt állította, hogy a katonák egy véres összecsapásban ölték meg a teherautóban ülő állítólagos drogkereskedőket. A május 18-i incidensről készült felvételek azonban arra utalnak, hogy a katonák kivégeztek több embert, majd eltussolták a bűncselekményt, írja a Vice.

Felelősségre vonást ígér a dühös elnök

A nyilvánosságra hozott felvételeken látszik, hogy miután letartóztatták a fekete teherautóban ülő férfiakat, a katonák a távolban lévő bokrok irányába lőnek, bár nem világos, hogy kire vagy mire tüzelnek.

De még akkor is, amikor a katonák a láthatatlan ellenséget próbálják megadásra kényszeríteni, az egyik katona a megbilincselt férfiak irányába kezd lövöldözni. Az egyik férfi megpróbál elmenekülni, mire egy másik katona rálő.

A videó további részében két egyenruhás férfi látható, amint fegyvert tartanak az egyik férfira, akit kirángattak a járműből, és aki láthatóan megpróbál elkúszni a helyszínről. A civil ruhás férfi ezután látható, amint megfordul és összeesik; úgy tűnik, a videó hátralévő részében nem mozdul.

„Nagyon úgy tűnik, hogy kivégzés történt, ami megengedhetetlen. Mi nem hasonlítunk a korábbi kormányokra. Ez azt jelenti, hogy amikor visszaélések, túlkapások történnek, amikor az emberi jogokat sárba tiporják, a felelősöket meg kell büntetni. Senki sem ússza meg a felelősségre vonást” – hangsúlyozta a mexikói elnök a szerdai sajtótájékoztatóján.