Orbán Viktor elfogadhatatlannak nevezte Brüsszel legújabb döntését

2023.06.09. 08:54
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Luxemburgban jelentette ki, hogy az Európai Unió bevezetné a migránsok kötelező szétosztását a tagállamok között. Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán reagált az EU javaslatára.

Az államtitkár szerint amennyiben a vonatkozó jogalkotási folyamat végigmegy, a tagállamoknak nem lesz beleszólásuk abba, kik fognak élni területeiken – közölte az MTI. 

Rétvári Bence azt követően nyilatkozott, hogy az uniós tagországok belügyminiszterei többségi döntéssel tanácsi álláspontot fogadtak el az unió menekültügyi reformjáról. Magyarország ezt a javaslatot végig ellenezte Lengyelországgal együtt – hangsúlyozta az államtitkár. 

Orbán Viktor szerint ez elfogadhatatlan

A kormányfő közösségi oldalán reagált az EU menekültügyi javaslatára. Orbán Viktor szerint „Brüsszel visszaél a hatalmával” és „erővel akarják áttelepíteni Magyarországra a migránsokat”.

Ez elfogadhatatlan! Erőszakkal akarnak bevándorlóországot csinálni Magyarországból

– emelte ki a miniszterelnök péntek reggeli Facebook-posztjában.

Pénzbüntetést is kaphatnak a tiltakozó országok

Rétvári Bence szerint a javaslatnak a része, hogy ha valamelyik tagállam nem fogad be migránsokat, akkor bevándorlónként körülbelül 8 millió forintos összeget kell befizetnie az Európai Uniónak. Mint mondta,

szerinte a javaslat veszélyes, mert könnyítéseket, enyhítéseket tartalmaz, és ez mindenképpen ösztönzőleg fog hatni az illegális migrációra.

Az államtitkár aránytalannak nevezte, hogy az álláspont rögzíti, a határvédelmi, vagy a határon lebonyolítandó eljárások közül melyik tagállam milyen arányban viseli a terheket.

„Többször kértük, hogy az EU járuljon hozzá a külső határvédelem költségeihez. Ha már szolidaritásról beszélünk, akkor az nem csupán azt jelenti, hogy egymás között szétosztják a migránsokat, hanem azok is legyenek ennek részei, akik arra törekednek, hogy minél kevesebb embert kelljen szétosztani” – mutatott rá.

Rétvári Bence azt mondta, nem tud beszámolni semmilyen előrelépésről a határvédelmi költségek uniós finanszírozása kapcsán, miközben Magyarország több mint másfél milliárd eurót fordított ezen kapacitások kiépítésére.  • Hírek
  • Megtakarítás