Ismét kórházba került Silvio Berlusconi

GettyImages-1426342918
2023.06.09. 16:16

Három héttel azután, hogy hazaengedték a volt olasz miniszterelnököt, Silvio Berlusconi újra kórházba került. Az Ansa olasz hírügynökség jelentése szerint a Forza Italia! alapítóját a milánói San Raffaele Kórházban ápolják.

Silvio Berlusconi orvosai egy közleményben azt írták, hogy az elnököt a tervezett vizsgálatok miatt vitték pénteken kórházba. Hozzátették, hogy a vizsgálat előrehozásáról szóló döntés  „a szokásos orvosi gyakorlat klinikai kritériumainak felel meg, és nem kapcsolódik semmilyen kritikus állapothoz vagy riadalomhoz”.

Időközben a volt olasz miniszterelnök legidősebb lánya is megérkezett a kórházba, míg Matteo Salvini a Liga olasz párt elnöke a közösségi oldalán a politikus kórházba kerülésének hírét megosztva azt írta: Hajrá Silvio!

Mint megírtuk, a 86 éves politikust április 5-én szállították kórházba légzési nehézségekkel, ahonnan negyvenöt napos kórházi kezelés után, május 19-én hazaengedték. Silvio Berlusconi krónikus leukémiához kapcsolódó tüdőfertőzés miatt szorult ellátásra.

A Forza Italia! alapítója az elmúlt években többször is volt kórházban. A 86 éves Berlusconi múlt heti kórházi kezelését megelőzően alig több mint egy évvel ezelőtt, 2022 januárjában, a köztársasági elnökválasztás környékén került a San Raffaele Kórházba. Akkor egy húgyúti fertőzés miatt került oda, amely komoly kezelést tett szükségessé.

Berlusconi 2020 szeptemberében pozitív koronavírus-tesztet produkált, majd kétoldali tüdőgyulladás lépett fel nála. 2016 júniusában − szintén a San Raffaele-ben − nyitott szívműtéten esett át, amikor is az aortabillentyűjét cserélték ki. 

A műtét szükségességét 2016. június 9-én bejelentve Berlusconi személyi orvosa, Alberto Zangrillo kifejtette, hogy a volt miniszterelnök ez alkalommal „a halált kockáztatta: nagyon súlyos állapotban érkezett a kórházba, veszélyben volt az élete, és ennek tudatában volt”. 

2019-ben kétórás sürgősségi műtéten esett át a volt olasz miniszterelnök bélelzáródás miatt.

(Borítókép: Silvio Berlusconi 2022. szeptember 25-én. Fotó: Antonio Masiello / Getty Images)