Vlagyimir Putyin halála vajon változtatna a háború menetén?

GettyImages-542908842
2023.06.12. 05:54
Az orosz–ukrán háború kitörésének kezdete óta számos szakértő beszélt arról, hogy az orosz elnök halála a fegyveres konfliktus végét jelentené. A háború elhúzódása azonban sokkal bonyolultabbá és árnyaltabbá tette a kérdést. Az ukránok is átgondolták Putyin személyes szerepét a háborúban.

Az ukrajnai háború kitörésének kezdetén, a háború elhúzódását látva több szakértő is amellett érvelt, hogy a fegyveres konfliktus Vlagyimir Putyin orosz elnök természetes vagy erőszakos halálával ér majd véget. A háború mostani időszakában az ehhez hasonló hangok fogyatkozni látszanak, de nem azért, mert Putyin elnök kicsattanna az egészségtől. Sokkal inkább azért, mert az ukránok újragondolták Putyin személyes szerepét.

Ez nem Putyin háborúja, hanem az összes orosz háborúja, ez a fő üzenet, amelyet megpróbálunk közvetíteni a nyugati világ felé

– írja elemzésében az Ukrajinszka Pravda szerzője, amely szerint az ukránok a háborús időszakban újragondolták az egyén és tömeg szerepét a történelemben, és egyre inkább elutasítják azt az elképzelést, miszerint a háborúk az őrült zsarnokok szeszélyeiből eredeztethetőek.

Az elemzésben Szever Felikszovics Ganszovszkij: A történelem démona című művét is idézik, amelyben a főhős visszamegy az időben, hogy megakadályozzon egy háborút. A mű főhőse hiába végez a majdani diktátorral, az elkerülendő háború mégis bekövetkezett. 

A lényeg nem az egyénben van, hanem valami nagyobb dologban: a körülmények tehetetlenségében, a gazdaságban, az osztályerők összehangolásában és magában a kapitalizmus rendszerében, amely diktátorokat szül. Végül is senki sem elég erős ahhoz, hogy egyedül teremtse meg az idők atmoszféráját

– írta a marxista sci-fi-író Ganszovszkij. A Pravda elemzése szerint a mai ukrán közhangulat ehhez az elképzeléshez hasonlatos, vagyis adott esetben a gyermek Putyin meggyilkolásával sem lenne elkerülhető a mai háború. Ettől függetlenül azonban lennének racionális okaik az orosz elnök meggyilkolására.

Putyin utódjának sokkal több lehetősége lenne

Az ukránok jelentős része már az évszázados orosz hagyományokban, a birodalmi mentalitásban és a Szovjetunió összeomlása utáni sértettségben látja a háború okait. Vajon tényleg nem változtatna a háború menetén Putyin halála? Az orosz–ukrán háború objektív történelmi előzményeit hosszan lehetne sorolni, miközben az orosz elnök személyisége is rányomta a bélyegét a konfliktusra.

Putyin eltávolítása pedig hatással lehet mind a háború időtartamára, mind pedig a háború kimenetelére.

A Pravda elemzése szerint a Putyint követő vezető számára sokkal több lehetőség kínálkozik a háború lezárására, mert az orosz elnök már nem fordulhat hátra arcvesztés nélkül.  Putyin utódjának ezzel szemben lehetősége lesz rá, hogy az ország korábbi vezetőit hibáztassa a háború miatt.  A Kreml új vezetése akár egy lehetséges katonai vereséget is elismerhet, miközben Putyinra és körére mutogathatna.

Putyin eközben nem mondhatja azt sem, hogy eleve nem kellett volna bevonulni Ukrajnába, ugyanis a felelősség az övé, miközben azt közvetíti az orosz nemzet felé, hogy a háború kirobbantása nélkül még rosszabb lenne a helyzet Oroszországban. Nincs lehetősége továbbá arra sem, hogy egy esetleges katonai vereséget követően győztesként állítsa be magát.

Csak az új vezetés lehet képes arra, hogy a katonai vereség elismerését a haza megmentéséhez szükséges és bátor lépésként mutassa be – véli a Pravda szerzője, aki szerint ezekből az okokból kifolyólag segíthet Putyin meggyilkolása abban, hogy véget vessenek a háborúnak. 

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2016-ban. Fotó: Lintao Zhang / Getty Images)