Ukrán rakétatámadás végzett egy magas rangú orosz tábornokkal

2023.06.16. 09:56
Szinte biztosan meghalt egy parancsnoki állás elleni rakétatámadásban Szergej Gorjacsov orosz tábornok – jelentette a brit védelmi minisztérium.

Ezt támasztja alá Jurij Kotyonok neves oroszbarát haditudósító Telegram-bejegyzése is, aki azt írta, hogy Szergej Gorjacsov vezérőrnagy, az orosz 35. hadsereg vezérkari főnöke hétfőn meghalt a zaporizzsjai fronton, ahol az ukrán erők az elmúlt napokban területeket foglaltak vissza.

A háború a legjobbakat is elragadja. A hadsereg elvesztette az egyik legragyogóbb és leghatékonyabb katonai parancsnokát, aki a legmagasabb fokú szakmaiságot ötvözte a személyes bátorsággal

– írta Kotyonok.

Gorjacsov halála egybeesett Oroszország napjával, ami nemzeti ünnep az országban. Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsja régió elcsatolt részének Moszkvából beiktatott tisztviselője megerősítette Gorjacsov halálát, egyúttal „legőszintébb részvétét” fejezte ki a családnak.

Az 52 éves Gorjacsov magas rangú orosz tábornok volt, közel 30 éves katonai pályafutása alatt harcolt a második csecsen háborúban, parancsnokolt egy harckocsi dandárt, felügyelte a tádzsikisztáni orosz katonai bázist, és vezette az orosz erőket Moldova szakadár, Dnyeszteren túli régiójában – írja a The New York Post. Katonai bloggerek arról számoltak be, hogy

Gorjacsovot és több más magas rangú tisztet a nyugati szövetségesek által Ukrajnának szállított Storm Shadow nagy hatótávolságú rakéták egyike ölte meg.

Az orosz hadsereg nem számol be háborús áldozatokról, de a Vazsnye Istorii független Telegram hírcsatorna szerint Gorjacsov valószínűleg a 10. orosz tábornok, akit a konfliktus 2022. februári kitörése óta Ukrajnában megöltek – idén az első.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, pénteki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.