Erős földrengés rázta meg Franciaországot

2023.06.17. 12:46
Ritka, 5,8-as erősségű földrengés rázta meg június 16-án, pénteken este Nyugat-Franciaország nagy részét, a helyi szeizmológiai hivatal „nagyon erősnek” nevezte a rengést – írja a Le Monde.

Christophe Béchu környezetvédelmi miniszter szerint ez volt „az egyik legerősebb rengés, amelyet a kontinensen regisztráltak”.

A RENASS nemzeti szeizmológiai felügyeleti hálózat 5,3-as erősségűnek, míg a Francia Központi Szeizmológiai Hivatal 5,8-asnak regisztrálta a rengést. A legutóbbi hasonló erejű földrengések Franciaországban a 2000-es évek elején voltak.

Deux-Sevres megyében egy személy könnyebben megsérült, akit a helyszínen elláttak – közölte a prefektúra. „A megye délnyugati részéről egy sor anyagi kárról érkezett jelentés”, épületekről kő hullott le, és repedések jelentek meg a falakon – áll a közleményében.

Délebbre, a szomszédos Charente-Maritime megyében repedések jelentek meg épületeken, és leszakadt egy villanyvezeték, ami miatt 1100 otthon maradt áram nélkül. A földrengést északon Rennes-ig, délnyugaton pedig Bordeaux-ig érezték.

Az ötös erősség feletti földrengések ritkák Franciaországban, legutóbb 2019-ben észleltek egyet a délkeleti Drome megyében – emlékeztet a lap.