18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Nemzetközi majomkínzó hálózatot buktatott le a BBC

2023.06.21. 12:57
Indonéziától az Egyesült Államokig terjedő nemzetközi majomkínzó hálózatot buktatott le a BBC. A lap több száz olyan személyt talált, akik indonézeknek fizettek azért, hogy videóra vegyék, ahogy makákóbébiket kínoznak és megölnek.

A kínzásról készült videókat eleinte a YouTube-on osztották meg, majd hamar átköltöztek a Telegram alkalmazás titkosított privát csoportjaiba. Ezekbe a csoportokba épült be a BBC, ahol több százan gyűltek össze, hogy extrém kínzási ötleteket találjanak ki, és Indonéziában és más ázsiai országokban embereket bíztak meg azok végrehajtásával.

A szadisták célja az volt, hogy olyan személyre szabott videókat készíttessenek, amelyekben makákóbébiket kínoznak, és olykor meg is ölnek. A lap felkutatta mind az indonéz kínzókat, mind pedig az amerikai forgalmazókat és vásárlókat, és a megszerzett információkat a nemzetközi bűnüldözéshez továbbította. Jelenleg 20 ember ellen folyik nyomozás  világszerte.

Köztük van három, az Egyesült Királyságban élő nő, akiket a rendőrség tavaly letartóztatott, majd szabadon engedett, valamint egy Egyesült Államokban élő oklahomai férfi, aki ellen a múlt héten emeltek vádat.

Az Egyesült Államok egyik legfőbb videóterjesztője Mike McCartney, akit a csoportokban csak A kínzás királyaként emlegetnek. A büntetett előéletű férfi elmondta, hogy több Telegram-csoportot is működtetett, amelyekben az extrém kínzás rajongói terjesztették a videókat. De a videó, amelyet az első majomkínzó csoportban látott, volt a „leggroteszkebb felvétel a világon”.

A BBC két másik gyanúsítottat is azonosított: az egyikük Stacey Storey, egy 40-es éveiben járó nagymama, akit a közösségben Szadista néven ismertek, valamint egy „Mr Ape” néven ismert férfi. A férfi a lapnak bevallotta, hogy ő maga legalább négy majom haláláért felelős, de ezek mellett több majmot is megkínzott. Állítása szerint rendkívül brutális videókat készíttetett.

Storey telefonján a belbiztonsági minisztérium (DHS) mintegy 100 majomkínzó videót talált, valamint bizonyítékot arra, hogy ő fizetett néhány, a legdurvább felvétel elkészítéséért.

„Mr Ape”, Stacey Storey és Mike McCartney három az öt fő célpont közül a folyamatban lévő belbiztonsági nyomozásban. Még nem emeltek vádat ellenük, de akár hét év börtönbüntetésre is számíthatnak, ha a DHS által gyűjtött bizonyítékok alapján ez megtörténik.

Paul Wolpert különleges ügynök, aki a DHS nyomozását vezeti, elmondta, hogy bárki, aki részt vett a majomkínzó videók megvásárlásában vagy terjesztésében, „számíthat arra, hogy bármikor kopogtatnak az ajtaján” a nyomozók.

Indonéziában két gyanúsítottat tartóztattak le és ítéltek el. Asep Yadi Nurul Hikmah-t állatkínzással és védett állatfaj eladásával vádolták, és három év börtönbüntetésre ítélték. M Ajis Rasjanát nyolc hónapra ítélték, ami az állatkínzásért kiszabható maximális büntetés.