Tragédia Horvátországban: vezeték okozhatta a magyar helikopter-balesetet

DEBRE20220225119
2023.06.21. 13:43 Módosítva: 2023.06.21. 14:03
Szerda délután negyed háromkor a Honvédelmi Minisztérium közleményt adott ki, amelyben megerősítette, hogy szolgálatteljesítés közben lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban. A helyi lapok nem hivatalos értesülései szerint egy zipline kötélnek ütközött a magyar helikopter.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint 

a Magyar Légierő 2 Airbus H145-ös helikoptere légi kiképzési feladatot teljesített a horvát légtérben, amikor az egyik helikopter 3 fővel a fedélzetén, egyelőre tisztázatlan körülmények között Horvátország középső részén lezuhant.

A mentőcsapatok megtalálták a helikopter roncsait, átkutatásuk során egyelőre 2 katona holttestét találták meg. A magyar helikopter legénységének harmadik, eltűnt tagját a horvát légierő két gépe és a horvát hegyi mentőszolgálat tagjai keresik.

A Honvédelmi Minisztérium a családok kiértesítését azonnal megkezdte, a fejleményekről a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség folyamatosan tájékoztat – írja a tárca hivatalos közleményében. 

A hírt elsőként a 24.hu közölte idehaza a horvát N1 beszámolója alapján. Ők azt írták, hogy a helikopter Pakova és Miljevac község között zuhant le, a környéken hatalmas füstöt láttak.

helikopter
Fotó: Google Maps


A SibenikIN azt írja, hogy a helikopter olyan területen zuhant le, amely nem része a Krka Nemzeti Parknak, de része a Natura 2000 ökológiai hálózatnak, amely az Európai Unió veszélyeztetett fajainak és élőhelytípusainak megőrzése szempontjából fontos területekből áll. 

Az Index.hr arról számolt be, hogy a baleset helyszínét már lezárták a rendőrök. Erről egy videót is közzétettek. A lapnak néhány környéken lakó arról számolt be, hogy hatalmas robbanást hallottak, majd égő guminak a szagát érezték.

Az N1 és a 24Sata is úgy tudja, hogy két holttestet találtak eddig, a legénység harmadik tagját még keresik. 

A 24Sata továbbá hozzáteszi, a zemuniki laktanyában 16 óra 15 perctől tart sajtótájékoztatót Mirko Vukusics ezredes, ahol részt vesz továbbá Mario Banozic horvát védelmi miniszter, a Horvát Köztársaság fegyveres erőinek vezérkari főnöke, Robert Hranj admirális és a horvát légierő parancsnoka, Michael Križanec dandártábornok.

A Honvédelmi Minisztérium szerda délután rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a horvátországi katonai légibalesettel kapcsolatban Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter vezetésével. 

A MINISZTER TÁJÉKOZTATÁSA SZERINT BÖRÖNDI GÁBOR VEZÉRKARI FŐNÖK A HELYSZÍNRE TART.

A 24.hu arról ír, a Magyar Honvédség első két Airbus H145M típusú helikoptere négy éve, 2019-ben érkezett Magyarországra. Az Airbus H145 széles körben használt géptípus, polgári célokra is használják, a HM azonban a katonai verziót vásárolta meg. A beszerzést 2018-ban az akkor még Benkő Tibor vezette Honvédelmi Minisztérium jelentette be.

Zipline-nak ütközött a magyar helikopter

Jutarnji nem hivatalos értesülései szerint a pilóta nem vette észre a szakadék felett kifeszített drótkötelet, az úgynevezett zipline-t, és fennakadt rajta. A repülőgép lezuhant és azonnal kigyulladt.

A zipline – magyarul átcsúszópálya – egy olyan, rendszerint rozsdamentes acélból készült drótkötélpálya, amely két magaslat között kifeszítve helyezkedik el, és amelyen a megfelelő szerkezet segítségével átcsúszhatunk egyik pontból a másikba. A zipline-ok sok formában jelenhetnek meg. Jobbára szórakoztatás céljából épülnek, de láthatunk példát olyanokra is, melyeket közlekedési vagy teherszállítási célból hoztak létre.

Nem alkalmas alacsony repülésre a terület

A magyar helikopter horvátországi gyakorlaton vett részt, ahol helyi források szerint még a légtér egy részét is lezárták. Egyelőre nincs magyarázat arra, hogy a helikopter miért repült annyira alacsonyan, hogy nem tudta megkerülni a Čikola patak felett kifeszített zipline-t. A turisták szórakoztatására és kalandtúrára emelt szerkezet már jó ideje ott, a patak és a Krka folyó találkozásánál áll – jelentették a horvát lapok.

A HELYIEK MÉG KASZKADŐRÖK REPÜLÉSÉRE SEM AJÁNLJÁK A KÖRNYÉKET.

„A Čikola-kanyon nagyon kanyargós, és egyáltalán nem alkalmas alacsony repülésre, még kaszkadőröknek sem. Egyetlen egyenes szakasza sincs, így igazán szokatlan, hogy katonai helikopter repült itt” – mondták a helyiek.

A honvédség legmodernebb gépe zuhant le

24.hu információi szerint a honvédség legmodernebb, ötmilliárdos helikoptere zuhant le Horvátországban. Magyarország 2018-ban vásárolt meg egy húsz darabból álló flottát a németországi központtal működő Airbus Helicopterstől, ezek a gépek voltak az első igazán nagy tételek a magyar kormány felpörgetett katonai beszerzései között: lépcsőzetes kifizetéssel összesen mintegy 100 milliárd forintot fizetett az új helikopterekért. A gépek a járulékos költségekkel és a személyzet kiképzésével együtt darabonként nagyjából 5 milliárd forintba kerültek.

A lap úgy tudja, hogy a megrendelt gépeknek csak egy kisebb része rendelkezett kifejezetten harcászati felszereltséggel, a többséget általánosan használható, illetve felderítő-mentő feladatokra optimalizált változatban rendelték meg. Néhány gépet pedig úgy képeztek ki, hogy VIP-szállításra is át lehessen alakítani.

Novák Katalin részvétet nyilvánított

Novák Katalin köztársasági elnök részvétét fejezte ki a magyar katonai helikopter horvátországi balesetében elhunyt honvédek hozzátartozóinak és megköszönte a horvát mentőegységek munkáját.

Őszinte részvétem a helikopterbalesetben elhunyt honvédek hozzátartozóinak, Magyarország Önök mellett áll! Köszönöm a horvát mentőegységek munkáját és Milanovics horvát elnök támogatását, aki telefonon fejezte ki részvétét

– írta Novák Katalin. 

Az Országos Mentőszolgálat is reagált

Az OMSZ is reagált a Facebookon: „Tragikus balesetben vesztette életét több katonabajtársunk Horvátországban, amikor a Magyar Honvédség egyik helikoptere eddig tisztázatlan körülmények között lezuhant. Az Országos Mentőszolgálat bajtársi közössége őszinte részvétét fejezi ki katonabajtársainak, és az elhunyt honvédek hozzátartozóinak! Gyászukban osztozunk!”

(Borítókép: Airbus H145 M típusú helikopter gyakorlatozik az 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképzõ Bázisán Hajdúhadház közelében 2022. február 25-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)