Rettegett az úttól a Titan 19 éves utasa, csak az apja miatt ment el

2023.06.23. 12:43

Csütörtök este közölte az OceanGate üzemeltető vállalat, hogy meghaltak a Titanic közelében eltűnt Titan merülőhajó utasai. Köztük volt Pakisztán egyik leggazdagabb embere, a 48 éves Shahzada Dawood, valamint 19 éves egyetemista fia, Sulaiman Dawood is.

Azmeh Dawood – Shahzada Dawood idősebb testvére – az NBC Newsnak elmondta, hogy

unokaöccsének nem igazán volt kedve ehhez az úthoz, sőt valójában rettegett tőle.

Még az indulást megelőzően is hezitált, ám végül csatlakozott a legénységhez, hogy édesapja kedvében járjon apák napja alkalmából.

Azmeh szerint Sulaiman nagyon szeretett volna örömet szerezni apjának, aki szenvedélyesen rajongott a Titanic történetéért. A fiú nagynénje azt is elmondta, hogy az elmúlt négy nap gyötrelmes volt számára, és kétségbeesetten várta a híreket a testvéréről és az unokaöccséről.

Úgy éreztem magam, mintha egy nagyon rossz filmbe csöppentem volna, ahol visszaszámolsz, de nem tudod, hogy mire. Alig kaptam levegőt, ha rájuk gondoltam

– mondta.

A pakisztáni–brit milliárdos és fia a Dawood üzleti dinasztia örökösei voltak és Pakisztán leggazdagabb emberei közé tartoztak. A Dawood család kiadott egy közleményt a Twitteren, amelyben azt írják, hogy „mély fájdalommal jelentjük be Shahzada és Suleman Dawood halálát”.

Szeretett fiaink az OceanGate Titan tengeralattjáró fedélzetén voltak, amely a víz alatt pusztult el. Kérjük, hogy a gyász e nehéz időszakában továbbra is tartsák imáikban az elhunyt lelkeket és családunkat. Őszintén hálásak vagyunk mindazoknak, akik részt vettek a mentési munkálatokban. Fáradhatatlan erőfeszítéseik erőt adtak nekünk ezekben az időkben

– írták.

Folytatják a tengeralattjáró keresését

Mint ismert, vasárnap tűnt el a Titan névre keresztelt búvárhajó, amely egy pilótával és négy utassal a fedélzetén az 1912-ben elsüllyedt Titanic roncsaihoz tartott, de hirtelen elvesztette a kapcsolatot az ellátóhajóval. A mentőcsapatok egy Connecticut állam nagyságú területen – amely körülbelül feleakkora, mint Belgium – kutattak a búvárhajó után.

Az elmúlt napokban dörömbölő hangokat fogtak be a tengeralattjáróról, így a mentőalakulatok arra következtetnek, hogy még életben van a bajba jutott csapat, ám az OceanGate vállalat csütörtök késő este közölte, hogy meghaltak az utasok

A tengeralattjáró keresését azonban így is folytatják a hatóságok, amelyek magyar idő szerint csütörtök délutánra eredményt is értek el, hiszen megérkezett a Victor 6000 nevű merülőhajó is a helyszínre. Hiába azonban a mentőcsapatok áldozatos munkája és a legkülönlegesebb eszközök bevetése, rendkívül kicsi volt az esély a kabinban tartózkodók túlélésére.

Három lehetséges magyarázat

Az Indexnek a Hableány mentésében is részt vevő, vízi mentésre specializálódott Barracuda Katasztrófaelhárító és Speciális Mentő Országos Egyesület elnöke, Szűcs Gábor vázolta fel a lehetséges történteket és kimeneteleket, szerinte három lehetséges magyarázat lehet arra, hogy mi történt a járművel és az utasokkal:

Az első lehetséges magyarázat az lehet, hogy a tengeralattjáró – ami csúnyán hangozhat – inkább tákolmány, már a merülést sem bírta ki, és már közben összeroppant, az utasok pedig meghaltak. A másik lehetséges verzió az, hogy meghibásodott, és visszatért a víz felszínére, ahol továbbra is lebeg, hiszen belülről nem lehet kinyitni. Az eltűnés harmadik lehetséges oka az lehet, hogy a tákolmány egy kötélben, halászhálóban vagy a Titanic roncsában elakadt, és nem tud visszatérni a felszínre. Ezt erősíthetik meg a dübörgésről szóló hírek is, ám mivel nehéz beazonosítani, hogy ezek honnan jöttek, bárhonnan, máshonnan is származhatnak ezek

mondta