Az utolsó párbeszéd a lezuhant repülőgép magyar pilótái és a légi irányító között

2023.06.24. 10:45
Június 18-án lezuhant egy kisrepülőgép Svédországban, fedélzetén két magyar utassal. Nyilvánosságra hozták a pilóták és a légiforgalmi irányítók közötti utolsó beszélgetést.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, lezuhant egy kisrepülőgép Svédországban, két magyar utasát holtan találták meg hétfőn. A propelleres sportrepülő Stockholmtól 120 kilométerre délnyugatra, Arkösund falunál csapódott a tengerbe vasárnap.

Később kiderült, a Wizz Air két munkatársa vesztette életét. A mentésvezető szerint a két magyar férfi azért repült a skandináv országba, hogy egy másik repülőgépet vásároljanak.

A két 40–50 év közötti magyar állampolgárt hétfőn reggel találták meg búvárok és helikopterek segítségével. A svéd köztévé híradása szerint a gép Lengyelországban szállt fel, és a Stockholmtól északnyugatra található Dala-Järnába tartott. Útközben irányt váltottak, és a Stockholmtól 100 kilométerre délnyugatra lévő Skavsta nemzetközi repülőtéren próbáltak meg leszállni.

A Hír TV-hez eljutott felvételeken, amelyet a Mandiner szemlézett, az hallható, ahogy június 18-án a következő beszélgetés zajlik le a légiforgalmi irányító és a pilóták között:

  • „Kaptunk egy repülésirányító kollégánk barátjától tájékoztatást, hogy az önök eredeti célállomásán az időjárás egyáltalán nem alkalmas a leszállásra, ő azt javasolja, hogy menjenek el máshová!”
  • „Oké, köszönöm uram!”

Később, 20:02-kor még küldött a légi irányító egy üzenetet a pilótáknak

Elvesztettem önökkel a radarkapcsolatot. Valószínűleg azért, mert túl alacsonyan vannak

– hangzott el, választ azonban már nem kaptak rá.