Darabokra szedik az alkatrészt, amely megoldhatja a horvátországi helikopter-baleset rejtélyét

2023.06.25. 19:09
Ahhoz, hogy megállapítsák, mi vezetett a három honvéd halálával járó katasztrófához, egy alkatrész vizsgálatára még feltétlenül szükség lenne: egy 200 kilogrammos propellerforgószárnyat kell még visszaszerezniük a szakembereknek, és mindez már folyamatban is van.

A horvát hatóságok a honvédséggel karöltve még mindig a lezuhant magyar katonai helikopter roncsdarabjainak visszaszerzésén dolgoznak. A magyar légierő Airbus H145-ös helikoptere légi kiképzési gyakorlatot teljesített a horvát légtérben szerdán, amikor három fővel a fedélzetén egyelőre tisztázatlan körülmények között Horvátország középső részén lezuhant.

A tragédia helyszíne szinte megközelíthetetlen. A magyar helikopter utolsó alkatrészének visszaszerzése jelenleg is folyamatban van, ez egy propellerforgószárny, amely 200 kilogrammot nyom. Épp ezért a helyszínen dolgozó erőknek, a horvát és a magyar hadseregnek – egész konkrétan a magyar hadsereg szerelőinek – kisebb darabokra kell szétszedniük a rotort, mert csak így lehet kihozni a kanyonból

– mondta Ana Sztrelov, a horvát közszolgálati televízió újságírója, hozzátéve: a vizsgálat végéig lezárták a térségét. Sztrelov szerint a kutatást nehezíti az időjárás, valamint a terep megközelíthetetlensége.

A tragédia okainak meghatározásához feltétlenül szükség van a rotorra is. Korábban ugyanis kiderült, hogy a helikopter minden alkatrészét a lehető legkisebb darabokra fogják szétszedni azért, hogy minél pontosabb képet kapjanak a szakértők. 

A horvát hadsereg és az Airbus is részt vesz a vizsgálatban

Vasárnap reggel óta a Horvát Köztársaság Honvédelmi Minisztériuma is részt vesz a lezuhant helikopter alkatrészeinek vizsgálatában és keresésében. A keresésben a Horvát Szárazföldi Hadsereg, a Horvát Légierő, a Katonai Rendőrség és a Műveleti Tűzoltó-parancsnokság mintegy 60 tagja is részt vesz.

Mindeközben már az Airbus alkalmazottai is bekapcsolódtak a vizsgálatba. A horvát honvédelmi minisztérium szerint a munkálatok megközelíthetetlen terepen is folytatódnak vasárnap.

A magyar kormány sem tudja a pontos okokat

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter azt mondta, hogy a gyakorlatot, amelyben a magyar légierő katonái részt vettek, a zadari légikiképző-központon tartották. A lezuhant Airbus H145-ös gép a honvédség legmodernebb helikoptere volt. Magyarország 2018-ban vásárolt meg egy húsz darabból álló flottát a németországi központtal működő Airbus Helicopterstől.

Ezek a gépek voltak az első igazán nagy tételek a magyar kormány felpörgetett katonai beszerzései között: lépcsőzetes kifizetéssel összesen mintegy 100 milliárd forintot fizetett az új helikopterekért. A gépek a járulékos költségekkel és a személyzet kiképzésével együtt darabonként nagyjából 5 milliárd forintba kerültek. A rendkívüli sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a gépeket addig nem használják, amíg a vizsgálat le nem zárul. Arról nem adtak tájékoztatást, hogy mekkora a kár.

Ahogy azt sem lehet tudni, hogy pontosan mi okozta a balesetet. Egyes feltételezések szerint a három magyar katonát szállító helikopter túlságosan alacsonyan szállt, és a gép nekiütközött egy szakadék felett kifeszített drótkötelnek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón megerősítette: valóban vizsgálják, hogy ez okozhatta-e a balesetet.