Tízre emelkedett a hétfői egyiptomi házomlás halottjainak száma

2023.06.28. 12:09
Tíz ember életét vesztette hétfőn az észak-egyiptomi Alexandriában bekövetkezett házomlás következtében, és még mindig kutatnak eltűntek után − jelentette szerdán az al-Ahram állami napilap.

Egy tizenhárom emeletes épület omlott össze, és sok ember rekedt a romok alatt. A mentőegységek két napja kutatnak túlélők után. Szerdán reggel találták meg a tizedik holttestet − közölte az MTI. 

A helyi ügyészség korábban elrendelte a ház tulajdonosának és az építési vállalkozónak őrizetbe vételét a nyomozás idejére. A hírek szerint akár gondatlanságból elkövetett emberöléssel, illetve engedély nélküli építkezéssel is megvádolhatják őket.

Mohamed al-Serif, Alexandria kormányzója az al-Ahramnak még hétfőn adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a többnyire nyaralókat elszállásoló épület összeomlása előtt egy „függőleges törésvonal” futott végig az épületen. A legfelső szintet engedély nélkül építették rá a házra, és a hatóságok korábban elrendelték ennek elbontását.

Egyiptomban nem ritka jelenség az épületek hirtelen összeomlása: sok helyen egyáltalán nincs szabályozva a lakóházak karbantartása, így az elöregedő épületek biztonsági körülményeit sem felügyelik a hatóságok.