Lángokban áll Párizs, miután egy rendőr megölt egy 17 éves fiút

33L787W-highres
2023.06.28. 07:20
Emberölés miatt indítottak nyomozást egy francia rendőr ellen, amiért lelőtt egy 17 éves fiút Párizs külvárosában, Nanterre-ben. A The Guardian azt írja, a rendőr azért lőtt, mert a fiú nem tett eleget a rendőri intézkedésnek és nem állította le autója motorját.

Egy rendőr kedd reggel agyonlőtt egy fiút, amiért az nem volt hajlandó eleget tenni a rendőri felszólításnak – írja a Le Figaro francia lap. Az áldozat egy 17 éves, Naël nevű tinédzser volt. 

Ellentmond egymásnak az esetről készült videó és a rendőrség állítása

A rendőrség közlése szerint reggel 8 óra 15 perc körül avatkoztak be a nanterre-i Avenue Joliot-Curie sugárúton. Állításuk szerint egy Mercedest akartak ellenőrizni, amely a buszsávban haladt, de a sofőr nem volt hajlandó megállni, azonban később egy zsákutcában sarokba szorították. A lap rendőrségi forrása ezután azt állította, hogy a fiú egyenesen a rendőrnek hajtott, aki erre reagálva rálőtt a sofőrre, megsebesítve őt. A 17 éves áldozat szív- és légzésleállást szenvedett, a mentők nem tudták újraéleszteni.

Felkerült azonban egy videó az esetről a Twitterre, ami másképp mutatja be a történteket. Ezen az látszik, hogy két rendőr megállít egy sárga autót, egyikük a szélvédőnek támaszkodva, kezében fegyverrel próbálja meg maradásra bírni a fiút, aki ettől bepánikol és megpróbál elhajtani. A férfi erre reagálva egy lövést ad le, az autó pedig néhány méter múlva, egy oszloppal ütközve áll meg. A lap információi szerint a fiú már korábban is ismert volt a rendőrség számára, többször is előfordult, hogy nem tett eleget a rendőri intézkedésnek, valamint több alkalommal vezetett jogosítvány nélkül. A Mercedes hátsó ülésén ülő egyik utast letartóztatták, egy másik pedig elmenekült a helyszínről, őt aktívan keresik.

Fellázadtak az emberek

A The Guardian beszámolója szerint kedd este többfelé is összecsaptak a fiatalok és a rendőrök, mivel a helyiek rendkívül dühösek lettek a fiatal fiú halála miatt. Egyes csoportok barikádokat és szemeteseket gyújtottak fel, szétvertek egy buszmegállót, és petárdákat dobtak a rendőrök felé, akik könnygázzal és oszlatógránátokkal válaszoltak.

A Le Figaro percről percre frissülő cikkében arról ír, mintegy 2000 rendőrt és csendőrt mozgósítanak szerda este Párizs külvárosaiban, különösen Hauts-de-Seine-ben, hogy megakadályozzák a további erőszakos cselekményeket – jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter. 

A keddről szerdára virradó éjszaka Franciaországban eddig összesen 31 embert tartóztattak le (szerda reggel 9:25 – a szerk.), 24 rendőr könnyebben megsérült, és mintegy negyven autó égett ki.

Tavaly rekordnak számító, 13 haláleset történt rendőri ellenőrzések alkalmával leadott lövések miatt, 2023-ban viszont ez volt a második ilyen eset. 2021-ben három ember halt meg, miután megtagadták, hogy eleget tegyenek a közúti ellenőrzésnek, az előtte lévő évben két ilyen eset volt. 

Megilleti az ártatlanság vélelme a rendőrt?

„Nanterre-i anyaként bizonytalanságot érzek a gyermekeink miatt” – mondta Mornia Labssi helyi lakos és rasszizmusellenes aktivista. A párizsi rendőrfőnök, Laurent Nunez a BFM TV-nek azt mondta, hogy ez az eset kérdéseket vet fel benne, emellett kitért arra, hogy az igazságszolgáltatás fogja eldönteni, hogy megfelelően járt-e el a rendőrség ebben az esetben.

A francia belügyminiszter, Gérald Darmanin Twitteren közölte, hogy a francia rendőrség belső vizsgálatot folytat, „hogy fényt derítsen ennek a drámának a körülményeire”. A belügyminiszter később megerősítette,

hogy a lövést leadó rendőr jelenleg rendőrségi őrizetben van.

Ha bebizonyosodik a rendőri mulasztás, akkor „az igazságszolgáltatás jogi szankciói mellett közigazgatási szankciókat is alkalmazni fognak” – ígérte a miniszter.

Matthieu Valet, a Rendőrparancsnokok Független Szakszervezetének szóvivője szerint a fiút lelövő rendőrt megilleti az ártatlanság vélelme, ugyanis egy ilyen szituációban egy tizedmásodperce van arra, hogy döntést hozzon.

Reagált a francia elnök is

Megmagyarázhatatlannak és megbocsáthatatlannak nevezte szerdán Emmanuel Macron a Párizshoz közeli Nanterre-ben történteket. A francia elnök jelezte, szeretné, ha az igazságszolgáltatás a lehető leggyorsabban „végezné a munkáját”.

Semmi nem igazolja egy fiatal halálát

– mondta a köztársasági elnök a dél-franciaországi Marseille-ben tett látogatásán. „Az egész nemzet együttérzését szeretném kifejezni” – tette hozzá, jelezve, hogy „a nemzet teljes szolidaritásáról és a szeretetéről biztosította a családot”.

(Borítókép: Tűzoltók egy égő autó eloltásán dolgoznak 2023. június 27-én Nanterre-ben. Fotó:  Zakaria ABDELKAFI / AFP)